Румъния отказа да организира конгрес на ПЕС

Румъния отказа да организира конгрес на ПЕС
Премиерът на Румъния Виктор Понта. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Румънската Социалдемократическа партия съобщи, че отказва да приеме конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС), планиран за края на септември.

Това се прави с цел да се избегнат „несправедливи атаки", свързани с кризата, породена от опита за сваляне на президента Траян Бъсеску.

„Предлагам ви тази година конгресът на Партията на европейските социалисти да бъде организират в Брюксел, а не в Букурещ", съобщи румънският премиер социалдемократ Виктор Понта в писмо до ръководството на ПЕС, цитирано от АФП и БГНЕС.

„По този начин ще избегнем несправедливите атаки на Европейската народна партия (ЕНП) и на някои медии срещу нашето политическо семейство", се казва още в писмото.

Във връзка с „тежката политическа криза, преживяна от Румъния в последните два месеца, която предизвика вниманието на международните медии и на Европейската комисия и породи ожесточени критики от страна на ЕНП", Понта изразява съжаление от „неспособността" на ПЕС да обясни „конституционните и политически условия" на процеса по отстраняването от длъжност на дясноцентристкия президент.

Според сайта „Юрактив”, който цитира европейски източници, решението на Румънската социалдемократическа партия да откаже да организира срещата е резултат от сдържаността на много високопоставени представители на ПЕС да застанат на страната на „толкова противоречив лидер като Понта".

#Румъния #Партията на европейските социалисти #ПЕС #Траян Бъсеску #президент на Румъния #Брюксел #Букурещ #Виктор Понта #премиер на Румъния #Европейската народна партия #ЕНП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници