Барозу похвали финансите на България по време на криза

Барозу похвали финансите на България по време на криза
По думите на Барозу пътят, който страната е избрала, е правилният за привличане на нови преки чуждестранни инвестиции. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу похвали  България за финансовата стабилност на страната, която успява да поддържа по време на криза.

„Радвам се, че България и премиерът Борисов в условията на сериозна икономическа криза, предприеха важни мерки по отношение на фискалната консолидация и стабилност”, каза Барозу по време на съвместна пресконференция с българския министър-председател в Министерски съвет, предаде БГНЕС.

„Заради това България беше извадена от процедурата за изключително високия дълг. В този момент България продължава своите усилия за фискална консолидация и това е в интерес на държавата. Защо, защото така България, по пътя на фискалната консолидация, може да запази доверието на финансовите пазари и със спокойно сърце може да отиде на финансовите пазари и да иска финансиране на бъдещето си”, коментира председателят на ЕК.

По думите му пътят, който страната е избрала, е правилният за привличане на нови преки чуждестранни инвестиции, защото стабилната фискална политика е предпоставка за доверие.

„Изключително важно е да има здрава макроикономическа основа”, категоричен беше Барозу.

Той обаче не пропусна да подчертае колко важно е да се продължи с реформите, които са по препоръка на Еврокомисията.

„Трябват реформи в пенсионната система, борба с бедността, административния капацитет и растежа на България”, посочи още Барозу.

Председателят на ЕК съобщи, че с премиера Борисов са обсъдили как да бъдат използвани европейските фондове, които са в размер на 1.5 млрд. евро.

„Знам, че министър-председателят лично е поел ангажимент по тези въпроси, така че наистина ще има напредък в усвояването на фондовете. Все още обаче трябва да отчитаме, че има неусвоени фондове”, допълни председателят на ЕК.

Двамата са обсъдили именно как тези неусвоени фондове могат да бъдат използвани за приоритетни инфраструктурни проекти.

Барозу насърчи министър-председателя да продължава с реформите в съдебната сфера и корупцията и наблегна, че потвърждава подкрепата от страна на Европейската комисия за влизането на България в Шенген.

„Силно впечатляващата е новата линия на метрото и тя е символ на българското благоденствие и желанието да подобри качеството на живот на гражданите. Тя е демонстрация на това, което може да направим заедно с европейски, структурни и кохезионни фондове”, каза той.

„Всеки път като идвам в България силно се впечатлявам от динамичния напредък и ангажимента на правителството и хората към европейския напредък. В България в момента има може би най-висока подкрепа за ЕС, трябва да продължим в тази посока, да насърчаваме ценностите за справедливост и свобода”, каза в заключение Жозе Мануел Барозу.

#Европейската комисия #Жозе Мануел Барозу #председател на ЕК #ЕК #Еврокомисия #Бойко Борисов #премиер #министър-председател #България #криза #метро #Шенген #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници