Бум на безработицата, ако Гърция изпадне от еврозоната

Бум на безработицата, ако Гърция изпадне от еврозоната
Ако Гърция излезе от еврозоната, това бъде катастрофално за европейските младежи, заяви Екехард Ернст, главен икономист на МОТ. Снимка: tagesschau.de
A A+ A++ A

Международната организация по труда (МОТ) предупреди за „катастрофално" покачване на нивата на безработицата, особено сред младежите, ако Гърция напусне еврозоната или ако блокът се разпадне.

„Това ще бъде катастрофално за европейските младежи," заяви Екехард Ернст, главен икономист на МОТ пред германския ежедневник „Зюддойче цайтунг", цитиран от информационна агенция „Фокус".

В случай на излизане на Гърция, безработицата в ударената от кризата Испания ще се повиши до 27,7% до 2014 г., като безработицата сред младежите на възраст между 15 и 24 години ще се повиши до 51,3%, според изчисленията на икономиста.

Португалия също ще преживее парализиращо покачване на безработицата. До 2014 г. в Германия, където в момента нивата на безработица са близо до рекордно ниски прагове, един от все десет души ще бъде безработен.

Средната стойност на безработицата в еврозоната ще се повиши до 13%.

В случай на разпад на зоната на единна валута, ситуацията ще бъде много по-тежка, предупреди икономистът.

#Международна организация по труда #МОТ #вестник „Зюддойче Цайтунг" #Гърция #Испания #Португалия #Германия #безработица #еврозона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници