270 миньори от Южна Африка с обвинения в убийство след безредици

270 миньори от Южна Африка с обвинения в убийство след безредици
Протестът на миньори за по-високи заплати на 17 август се превърна в истинска кървава баня, при която бяха убити 34 демонстранти в Южна Африка. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

270 миньори от мината „Марикана" в Южна Африка получиха обвинения за убийствата на 34 техни колеги при безредиците на 16 август.

Съдът в Претория се обоснова със странен параграф в Наказателния кодекс на Република Южна Африка, за да повдигне обвиненията, предадоха АФП и БГНЕС.

„В съответствие със закона съдът обвини всички арестувани миньори за убийство," заяви говорителят на прокуратурата Франк Лезениего.

Въпросният параграф предвижда обвинение в убийство срещу всички лица, които са арестувани на мястото на въоръжено сблъскване с участието на полицията независимо дали жертвите са полицаи или не.

Съдията Езау Бодижело, който в четвъртък изслуша показанията на арестуваните, насрочи следващото заседание на съда за 6 септември, за да уточни техните адреси - друга смешна странност, като се има предвид, че повечето от миньорите живеят в бидонвили - и им наложи мярка за неотклонение задържане под стража.

„Разбирам, ако ставаше дума за убийството на двамата полицаи (убити преди безредиците), но да бъдат обвинени за стрелбата на полицията срещу техни другари ми се вижда странно," коментира юристът Винсент Нмехиле от Университета във Витватерзранд, учудвайки се как съдията Бодижело е изтълкувал закона.

Протестът на миньори за по-високи заплати на 17 август се превърна в истинска кървава баня, при която бяха убити 34 демонстранти в Южна Африка.

Други 78 са ранени при сблъсъците между полицията и протестиращи миньори, а общо 259 са арестувани.

Инцидентът стана в мината „Марикана" за добив на платина, която е собственост на компанията „Лонмин" (Lonmin). Рудникът се намира на около 100 км от Йоханесбург и протестите на работниците са заради искане да се повишат доходите им.

Първи инциденти в мината имаше седмица по-рано, когато стотици миньори започнаха стачка и поискаха тройно увеличение на заплатите до 12 500 ранда (1500 долара).

#мина „Марикана" #Южна Африка #Претория #миньори #платина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници