Скритите случаи на коронавирус в Индонезия заплашват да затрупат болници

Скритите случаи на коронавирус в Индонезия заплашват да затрупат болници
A A+ A++ A

Точно миналия месец случаите на коронавирус в Индонезия останаха на нула, като служители ожесточено отхвърлиха предположенията, че инфекциите се разпространяват неоткрито, пише The guardian.com

Седмици по-късно, 78 смъртни случая вече са свързани с вируса, най-високият брой в югоизточна Азия. Седем здравни работници са сред починалите.

Докато потвърдените случаи са нараснали до почти 900, изследователите са изчислили, че в цялата страна може да има десетки хиляди скрити инфекции и нараства опасението, че медицинските заведения няма да могат да се справят в случай на голямо огнище.

Просто се моля и имам вяра, за да мога да спра да се притеснявам, въпреки че понякога това чувство (на притеснение) се появява отново “, каза Агнес Три Харджанингрум, педиатър, който работи в държавни и частни болници в столицата, каза пред „Гардиън “. Тя се страхува, че страната може да се сблъска с криза, подобна на тази в Италия.

Дарения на защитни средства и комплекти за тестване пристигнаха от Китай в понеделник сутринта, но до вторник вечерта недостигът остана в някои от болничните отделения в Джакарта. Оборудването е приоритетно за лекарите, които директно се справят с пациентите, каза тя.

Индонезия, четвъртата по население страна в света, бавно провеждаше тестове, като според съобщенията е извършели само няколкостотин по-рано този месец. Въпреки че случаите бяха открити през февруари в повечето страни в Югоизточна Азия, едва на 2 март страната от 264 милиона души потвърди първите си инфекции. Проучване на Харвардския университет, което анализира въздушния трафик от Ухан, китайския град, където е започнала епидемията, повдигна въпроси относно предишната липса на случаи в страната. По това време здравният министър отговори, като определи анализа като "обиден" и заяви, че страната е в голяма степен на готовност.

Оттогава президентът призна необходимостта от масови тестове, които се засилват в приоритетни области. Досега са тествани 2863.

В понеделник учените от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина изчислиха, че са регистрирани едва 2% от коронавирусните инфекции в Индонезия. Това може да означава, че има повече от 34 000 случая. Това е по-високо от приблизително 27 000, записани в Иран, въпреки че изследователите също така смятат, че Иран може да идентифицира едва 7,2% от пациентите си.

Изследователите подчертават, че това са груби оценки, основани на предварителен анализ и той все още не е преразгледан.

Според официални данни столицата Джакарта, в която живеят 9,6 милиона души, е сред най-тежко засегнатите със стотици случаи, докато десетки инфекции са се появили и в Бантен и Западна Ява.

Случаите изглежда се разпръскват. В Западна Папуа, най-източната провинция на Индонезия, са потвърдени три случая, докато 35 души са поставени под наблюдение, тъй като имат симптоми, включително пневмония и са имали контакт с потвърден пациент.

Достъпът до качествени здравни грижи е ограничен в провинцията, особено в районите на високопланинските райони, а здравните работници в момента оценяват пациентите онлайн поради недостиг на оборудване.

Анализът на Ройтерс показва, че здравната система на страната е със значително по-малко ресурси от тази на Италия или Южна Корея, които и двете са изправени пред големи огнища.

Индонезия има 321 544 болнични легла, по данни на здравното министерство, което е равно на около 12 легла на 10 000 души. Южна Корея има 115 на 10 000 души, според Световната здравна организация (СЗО).

През 2017 г. СЗО установи, че Индонезия има четирима лекари на 10 000 души. Италия имаше 10 пъти повече, на база глава от населението. Южна Корея има шест пъти повече лекари.

Индонезия превръща селото на спортистите, построено за Азиатските игри 2018 г., в спешна болница, за която се надява, че ще може да лекува 24 000 пациенти.

Моделирането на Отдела за клинични изследвания на Eijkman-Oxford (EOCRU), докладвано от Jakarta Post, предполага, че без трудни стъпки за овладяване на вируса, до края на април може да има до 71 000 инфекции.

Губернаторът на Джакарта обяви извънредно положение и каза на бизнеса и религиозните групи да предприемат мерки за спиране на разпространението на вируса. Всички заведения за туризъм и развлечения са затворени, а общественият транспорт е ограничен.

Но докато в Малайзия, Филипините и Тайланд бяха наложени различни блокировки, индонезийският президент Джоко Видодо отхвърли призивите за подобни мерки. Вместо това той призова обществеността да остане у дома и обеща бързи тестове. Сега това се въвежда в три провинции, докато 100 000 защитни съоръжения също се разпространяват.

Зубайри Джобарбан, ръководител на коронавирусната група на Индонезийската асоциация на лекарите, заяви пред Guardian по-рано тази седмица, че доставките ще бъдат разпространени скоро. „Частният сектор ще помогне, бизнесмените ще помогнат.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници