Реставрират Цар Освободител за 135 г. от Освобождението

Реставрират Цар Освободител за 135 г. от Освобождението
Паметникът „Цар Освободител" в центъра на София ще бъде изцяло реставриран за 135-тата годишнина от освобождението на България от османското присъствие на 3 март 2013 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Паметникът „Цар Освободител" в центъра на София ще бъде изцяло реставриран за 135-тата годишнина от освобождението на България от османското присъствие на 3 март 2013 г.

В пространството пред паметника традиционно се отбелязва тържествената заря – проверка за националния празник.

По предварителни изчисления реставрацията на монумента ще струва 1 100 000 лева, съобщи инж. Светослав Глосов, председател на Българска строителна камара, цитиран от БГНЕС.

Парите се дават от руска неправителствена организация, чиято цел е да се запази историческото наследство през камарата. Те са се ангажирали, че ще осигурят финансиране за всички допълнителни дейности, които се откриват по реставрация.

„Така непредвидена дейност, която може да се открие е тази, че след като се махне фигурата на императора с коня и се отвори пиедестала с камъка, нали разбирате преди 110 г., когато е започнало строителството, не се знае какво има вътре, никога не е отваряно. Има някаква кухина пълна с отпадъци и може би ще има някакви изненади там, но това, което се вижда отвън - всичко е взето предвид," каза Светослав Глосов.

От Камарата на строителите уверяват, че реставрацията ще бъде поверена на най-добрите в тази област, ще дойдат и специалисти от неправителствената организация в Русия, които ще помагат.

Самият паметник ще бъде ремонтиран до края на годината, след около седмица ще бъде демонтирана фигурата на коня с императора и отнесен за реставрация, след което ще бъде върнат отново.

„Ще се подменят краката на коня, тъй като те са напукани и честно казано са опасни – самата фигура е опасна за тези, които са отдолу," допълни Светослав Глосов.

Бронзовите фигури по паметника ще бъдат изчистени и той ще изглежда така, както е бил преди 105 г., когато е бил открит.

През ранна пролет пък е предвидено да се работи и в пространствата около паметника. В момента се проектира и ново осветление.

Камарата на строителите е изпратила на руската фондацията и паметници, които предстои да се реставрират в Плевен, като се надяват, че след успешната реставрация на софийския паметник, ще успеят да извършат реставрация и там.

Докато се реставрира паметника „Цар Освободител", пространството ще бъде покрито с платна, на които ще бъде изобразен той.

Първият ремонт на паметника е правен през 1937 г., когато се виждат пукнатини на краката на коня, предизвикани от некачествена сплав.

Ремонт е правен и 1944 г., заради бомба, паднала върху хотела наблизо.

#паметник #Цар Освободител #реставрация #Светослав Глосов #Русия #Камара на строителите в България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници