Премиерът на Гърция обеща: Без повече икономии!

Премиерът на Гърция обеща: Без повече икономии!
Пакетът от мерки за икономии в размер на 11, 5 млрд. евро ще бъде последният, изготвян от правителството на Андонис Самарас в Гърция, увери самият премиер. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Пакетът от мерки за икономии в размер на 11, 5 млрд. евро ще бъде последният, изготвян от правителството на Андонис Самарас в Гърция, увери самият премиер, като подчерта, че „обществото не издържа повече".

„Това е последният пакет от антикризисни мерки, който кабинетът ще представи на кредиторите от ЕС, МВФ и ЕЦБ," заяви Андонис Самарас на заседание на Политическия комитет на неговата партия „Нова демокрация".

„Гръцката икономика не издържа повече," допълни премиерът и добави, че пакетът ще се съпътства още и с мерки за растеж, предаде БТА, позовавайки се на гръцките медии.

Андонис Самарас окачестви бюджетните съкращения като ,трудни", но „неизбежни" и допълни, че без тях „Гърция би се върнала отново на нулева позиция по отношение на доверието към нея и де факто би излязла от еврозоната, което по думите му ще е несравнимо по-болезнено за всички и катастрофална за страната".

Премиерът на Гърция потвърди намерението на своето правителство да спази договореностите, постигнати досега с международните кредитори, и поясни, че срещу „лобито на драхмата" вече се създава „лоби на съюзниците на Гърция".

Медиите в Атина припомнят, че Андонис Самарас е казал тези думи преди днешното гласуване по избора на нов секретар на Политическия комитет на партията „Нова демокрация". Кандидати за този пост са Манолис Кефалоянис, Никитас Какламанис и Сакис Ламбропулос.

Очаква се новият пакет от мерки да бъде готов следващата седмица и да бъде представен на Тройката кредитори.

Икономиите са част от ангажимента на Гърция към европейските й партньори и Международния валутен фонд, които предпазват страната от банкрут от май 2010 г. с финансова помощ в замяна на строга програма за икономии, имаща за цел да намали бюджетния й дефицит.

#Гърция #Андонис Самарас #„Нова демокрация" #ЕС #ЕЦБ #МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници