17 държави искат помощ от ЕС за коронавируса

17 държави искат помощ от ЕС за коронавируса
A A+ A++ A

17 държави, включително Иран и Венецуела, са поискали от Европейския съюз финансова помощ във връзка с болестта, причинена от новия коронавирус. Това обяви ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел след среща на външните министри на 27 държави от общността във видеоконференция.

"17 държави поискаха финансова помощ, Иран и Венецуела са сред тях", каза той, като отбеляза, че в такава ситуация ЕС е длъжен да им помогне.

Според Борел външните министри са разгледали в частност ситуацията с коронавируса в Иран, която остава една от най-сложните в света.

"Обсъждахме Иран, където ситуацията е драматична," каза той. "Очакваме, че през следващите седмици ще можем да отпуснем 20 милиона евро помощ."

Борел подчерта, че мнозина не помагат на Иран, мислейки, че и на тях ще се приложат ограничителните мерки на САЩ. "Но хранителните и медицинските доставки не са обект на американски санкции. Тази страна се нуждае от финансови средства", добави той.

Според последната информация, броят на заразените с коронавирус в Иран възлиза на малко над 23 000, а 1 812 души са загиналите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници