Нов импийчмънт на Бъсеску готвят управляващите в Румъния

Нов импийчмънт на Бъсеску готвят управляващите в Румъния
Ново отстраняване от длъжност на президента Траян Бъсеску готвят управляващите в Румъния след неуспешния опит през юли. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ново отстраняване от длъжност на президента Траян Бъсеску готвят управляващите в Румъния.

„Импичмънтът на Бъсеску е възможен и легитимен, а най-подходящият момент е краят на октомври или началото на ноември," заяви почетният председател на румънската Консервативна партия Дан Войкулеску, цитиран от БТА.

Партията на Дан Войкулеску е част от управляващия Социаллиберален съюз, който предприе процедурата по импийчмънт на Траян Бъсеску през юли.

На референдума на 29 юли почти 88% от участвалите гласуваха против президента, но Конституционният съд постанови, че не е постигнат необходимият кворум от над 50%, и обяви резултатите за невалидни.

„Румънците искат отстраняването на Траян Бъсеску, а член 95 от Конституцията позволява без проблеми започването на нова процедура по импийчмънт. Ако обаче се инициира подобна процедура, би било препоръчително това да стане в края на октомври, началото на ноември, така че референдумът да може да бъде организиран в същия ден с парламентарните избори (2 декември - бел.ред.)," заяви основателят на Консервативната партия в интервю за „Аджерпрес".

Дан Войкулеску подчерта, че според него Траян Бъсеску е бил уволнен на референдума.

„В реалната Румъния, не във фиктивната, 8,4 милиона гласа представляват 60% от общия брой. Така че Траян Бъсеску е отстранен. Епизодичното му връщане представлява аномалия, провал на демокрацията. Шест, седем или девет души не могат да решават срещу 60% от румънците," заяви Дан Войкулеску, визирайки решението на деветчленния Конституционен съд.

Той подчерта, че „тази аномалия в скоро време ще бъде поправена", като добави, че това ще стане с „демократични, законни и конституционни средства".

#Румъния #президент #импийчмънт #Траян Бъсеску #референдум #Конституционен съд #Консервативна партия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници