Меркел под карантина - мерките по света се затягат

Меркел под карантина - мерките по света се затягат
A A+ A++ A

Германският канцлер Ангела Меркел е поставена под карантина, защото е общувала със заразен с коронавирус лекар, предадоха БГНЕС.

В събота Меркел бе забелязана да пазарува в супермаркет, без да носи предпазна маска и ръкавици, като в пазарската й количка имаше четири бутилки вино, пакет тоалетна хартия и други покупки. 

Румъния въвежда вечерен час считано от 22:00 днес. Забранява се излизането от 22:00 до 06:00 ч., както и събирането на повече от трима човека. Разрешава се движение само до хранителни магазини, аптеки и месторабота след декларация на работодателя.
Към момента 433 заразени, излекувани 64 починали 2.

114 случая в Северна Македония. Първи смъртен случай - 57 годишна жена от Куманово. Диагностицирана на е след като е починала. Преди това имала два отрицателни теста, но рядко се е влошила...

Индия - сега обявиха "пълно затваряне" на Делхи и още 74 области/райони в Индия до 31.03. Спират всички излитащи/кацащи международни полети, вкл. на летището в Делхи. Затваря се всичко - ще работят само полиция, пожарна, хранителни магазини, болници, банки и аптеки. Спира се градският и междуградски транспорт, вкл. метро, рикши, таксита, а остават да работят само 25% от градските автобуси, за да обслужват хората, които работят в жизненоважните сфери.

Гърция обяви пълна карантина

Гърция обяви пълна карантина в страната като мярка срещу разпространението на вируса, предаде АФП. 

Мярката влиза в сила от понеделник сутрин, обяви в извънредно обръщение към народа гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. 

"Наредих да се предприемат всички действия за пълна забрана за ненужно движение в цялата страна. Хората ще излизат само при спешни случаи, за храна или до аптека", заяви премиерът в обръщението си. 

За нарушаване на забраната ще бъде налагана глоба от 150 евро. 

До момента в Гърция са регистрирани 624 заразени с коронавирус, и 15 смъртни случая.

За последното денонощие са починали 800 души в Италия

Италия наложи още по-строги мерки за ограничаване на заразата. Армията патрулира по улиците, на места властите спряха предприятия и забраниха всякакви спортни и физически дейности на открито, дори и индивидуалните. Само за последното денонощие страната отбеляза нов трагичен рекорд - починаха близо 800 души.

В глобален мащаб жертвите вече са около 13 000, а заразените - 300 000. Съседките ни - Северна Македония и Сърбия, вече въведоха и полицейски час.

Общо 17 са новорегистрираните случаи на коронавирус у нас днес

Общо 17 са случаите на коронавирус у нас днес. Този следобед са потвърдени още 2 проби. Това обяви в ефира на Неделята на NOVA ген. Венцислав Мутафчийски.

Единият от новопотвърдените е от Плевен, другия е в „Пирогов” и е в доста тежко състояние. Става въпрос за 67-годишен мъж.

Според математическия модел, който разработват от Оперативния щаб и БАН, прогнозата е за покачване на случаите на заразени с COVID-19.

„В бъдещите дни бройката най-вероятно ще се удвоя. Надяваме се с мерките да смалим тази ярост на епидемия”, каза ръководителят на Оперативния щаб.

По думите му в настоящата ситуация не бива да се прекалява с хоспитализирането на болните, защото това ще изтощи системата и няма да може да се помогне на тези, които наистина са застрашени от фатален край.

По-леките случаи се лекуват симптоматично и под карантина.

Испания обяви 32 процента ръст на смъртните случаи и така броят на починалите достигна 1326 души – вторият най-голям в Европа след Италия. 46 милиона души са под пълна блокада в страната и им е разрешено да излизат само за храна, по медицински причини и да разхождат кучетата си.

„За съжаление, най-лошото предстои. Пред нас има трудни дни. Все още трябва да получим най-тежкия удар, най-опустошителната вълна, която ще предизвика лимита на нашия материален и морален капацитет. И на силата на нашето общество”, каза Педро Санчез.

Почти всички световни лидери и политически фигури призовават гражданите си да следват стриктно правилата. Британският премиер Борис Джонсън призова всеки да се включи в героичните и общи национални усилия за социално дистанциране, което ще доведе до спиране на разпространението на коронавируса. Министърът на здравеопазването на Франция, където заразените са 12 500, а починалите 563-ма, критикува онези, които не спазват мерките и ги нарече безотговорни и опасни.

Съседките ни Северна Македония и Сърбия с полицейски час от днес. В македония от 21ч. до 6ч. сутринта, в Сърбия от 17ч. до 5ч. сутринта. Изключение се прави само за служителите на полицията пожарната и спешна помощ.

ПОЛША

563 потвърдени случаи на заразяване;
7 смъртни случая (последно 37 г. пациентка)
През последното денонощие се наблюдава най-голямото увеличение досега на броя на потвърдените случаи на заразяване – 124.
Ежедневно се правят повече от 2 500 теста, като общият брой направени тестове е около 18 000.

ЛАТВИЯ

15 нови случаи на заразяване;
139 потвърдени случаи на заразяване;
681 направени тестове за последните 24 часа;
5127 направени тестове о момента.

ЛИТВА

6 нови случаи на заразяване;
105 потвърдени случаи на заразяване;
1 починал;
384 направени тестове за последните 24 часа;
2086 направени тестове до момента.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници