Вандали опожарили Братската могила, рушат Панорамата в Плевен с АТВ гонки

Вандали опожарили Братската могила, рушат Панорамата в Плевен с АТВ гонки
Нощни гонки с АТВ-та съсипват стъпалата пред Панорамата в Плевен, съобщи директорът на Военноисторическите музеи в Плевен доц. Милко Аспарухов.
A A+ A++ A

Вандали са опожарили Братската могила при плевенското с. Гривица, издигната в прослава на руски и румънски воини, загинали там през 1877 г.

Нощни гонки с АТВ-та пък съсипват стъпалата пред Панорамата в Плевен, съобщи директорът на Военноисторическите музеи в Плевен доц. Милко Аспарухов пред „Брягнюз".

Пожарът е нанесъл щети на мемориала, построен през 1958 г. в памет на героите. Изгоряло е озеленяването около паметника. Огънят е поразил и двата пилона на могилата, изработени от бял врачански камък.

За премахване на щетите са необходими 10 000 лв., изчисли директорът.

Гробницата оформя централния кът на парка на дружбата в селото. През годините от нея са изчезнали пет бронзови фигури с образите на руски и румънски бойци, а шестата е прибрана в музея в Плевен.

Бронзова плоча с надпис в прослава на загиналите в битката при Гривица също е запазена в музея.

Обект на посегателства станал и паметникът на загиналите в боевете румънски воини, който е издигнат до опожарената могила. Той изцяло е бил ремонтиран тази пролет, но отново се нуждае от възстановяване.

Щети са нанесени и на стълбището, водещо към централния вход на Плевенската панорама. За неговия ремонт ще са необходими поне 1000 лева, смята Милко Аспарухов.

Нощем там и в Скобелевия парк се правят гонки с АТВ-та и бъгита, защото теренът е неравен и това привлича търсачите на високи скорости и силни усещания, коментира той.

#АТВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници