Вижте актуални мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света

Вижте актуални мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света
A A+ A++ A

Министерството на външните работи оповести актуални мерки и ограничения на придвижването в Европа и по света:

Словения – От 17 март Словения ограничава движението във въздушното пространство на страната до второ нареждане. Затварянето на въздушното пространство няма да важи за специални чартърни полети по хуманитарни причини, за хеликоптерите на полицията, словенската армия, болничните заведения и Планинската спасителна служба. До полунощ на 17 март Словения ще оказва съдействие за прибирането на словенски граждани, намиращи се извън страната. Отправен е апел към всички с вече закупени самолетни билети да не ги използват през днешния ден, тъй като няма да има начин за завръщането им.

Франция – От 12.00 часа на 17 март, за срок от 15 дни, влезе в сила забрана на неналожителните излизания, бяха наложени и строги ограничения в придвижването във Франция. Остават разрешени излизанията за набавяне на хранителни продукти и медикаменти, индивидуални излизания за придвижване до работа, когато опцията „работа от вкъщи“ е невъзможна, както и за спорт. Отложен е вторият тур на местните избори, предвиден за идната неделя. Новата дата ще бъде съобщена допълнително от правителството. 

Република Корея – От 19 март се въвеждат по-стриктни гранични проверки за чужди граждани, притежатели на всякакви видове паспорти, както и за южнокорейски граждани, пристигащи от чужбина и влизащи на южнокорейска територия. Мерките ще включват попълване на информационна здравна карта с координати за контакт в страната (още в самолета), проверка на температурата, като при необходимост карантинните власти ще извършват прегледи, качване на специално приложение за самодиагностика на телефона и подаване на информация за здравословното състояние до компетентните власти в продължение на 14 дни.

Австралия и Нова Зеландия – На територия на двете държави няма да се допускат лица, отпътували или преминали транзитно през Китай, Иран, Република Корея и Италия през последните 14 дни. Изключение са австралийски и новозеландски граждани, постоянно пребиваващи, преки роднини на австралийски и новозеландски граждани и постоянно пребиваващи, в т.ч. съпрузи, деца и настойници (изключение се прави и за ученици 11 и 12 клас в австралийски и новозеландски училища, намиращи се в Китай при въвеждането на мерките.). Абсолютно всички, пристигащи в Австралия и Нова Зеландия са длъжни да се самоизолират (да се поставят под доброволна карантина) за 14 дни от датата на пристигане. Неспазване на тази мярка се наказва с тежки глоби или депортиране. Забранено е акостирането на круизни кораби на територия и на дете държави.

Естония - от 17 март Естония затваря границите за чуждестранни граждани. Въвеждат се въвеждат мерки, позволяващи на естонците или притежателите на разрешително за пребиваване да влизат в страната. Установени са и процедури за преминаване на националните граници по време на ограниченията. Само граждани на Естония и жители на Естония с разрешение за пребиваване или право на пребиваване ще могат да влязат в Естония в обозримо бъдеще, включително притежателите на така наречените сиви паспорти.

Чуждестранен гражданин, който няма симптоми на заболяването и чий близък роднина е естонски гражданин или лице с право на пребиваване, може да влезе в страната под специално разрешение на полицията. Чужденците, които трябва да влязат в Естония за международно военно сътрудничество, също ще получат достъп. Международният превоз на стоки, включително за хранителни и медицински стоки, е разрешен за влизане в Естония. Ще бъде предоставен допълнителен достъп за хора, които предоставят жизненоважни услуги, като например доставчици на гориво.  

Руската авиокомпания "Аерофлот" ще спре полетите между Москва и Талин от четвъртък, 19 март до 30 април. Finnair, най-голямата авиокомпания във Финландия, ще отмени полетите до Естония от вторник, 17 март.

Турция  - считано от 17 март 2020 г. Турция затвори въздушните си граници с още 6 европейски държави-Англия, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия, Египет, Ирландия и Швейцария като общата бройка на държавите, с които Турция е преустановила изпълнението на полети става 20. Турските автобусни превозвачи „Метро Туризъм“, „Алпар Тур“ и „Нилюфер“ отменят курсовете си до България. Поради това решение местните автобусни превозвачи предлагат вариант за транспортиране на български граждани до Одрин, след това с маршрутка до ГКПП. Затварят се театри, киносалони, концертни зали, изложбени салони, сватбени салони, ресторанти, механи, кафета, таверни, кафенета, салони за наргиле, интернет кафета и всички видове игрални зали. В Наказателния кодекс на Турция е предвидено наказание лишаване от свобода от 2 месеца до 1 година за лица, които нарушават условията на въведена от властите карантина.

Израел – във връзка с превенцията на разпространението на коронавируса в Израел са въведени допълнителни мерки за затваряне на всички детски градини, значително намаляване на броя на служителите на работните места; ограничаване на обществения транспорт: намаляване на броя на пътниците в автобусите и влаковете; болница Хашарон в Петах Тиква ще бъде превърната в специална болница за справяне с коронавируса; по-големи ограничения на публичните събирания. 

Правителството одобри извънредни мерки, разрешавайки на Шин Бет – Службата за национална сигурност, да проследява мобилните телефони на заразените с коронавируса и на тези, които в последните 14 дни преди диагностицирането им са били в контакт с тях. Мярката ще бъде в сила за 30 дни и трябва да бъде одобрена от съответната парламентарна комисия в Кнесета.

Ливан - след обявеното на 15 март 2020 г. извънредно положение в страната се прилагат следните мерки:
-Задължение на гражданите да не напускат домовете си, с изключение на случаи на особена необходимост; От 00.00 ч. на 26 март се затваря международното летище в Бейрут, както и всички въздушни, земни и морски входно-изходни пунктове в Ливан, като мярката е в сила до 24.00 ч. на 29 март т.г. 

Иран - към момента няма отворени сухопътни ГКПП към съседни държави, които могат да бъдат използвани от български граждани за завръщане в България. Въпреки обявената предстояща забрана на Катар за влизане на чужди граждани на територията на държавата Kатарските авиолинии продължават да изпълняват редовни полети веднъж дневно по маршрут Доха-Техеран-Доха. Освен трите полета седмично в събота, понеделник и сряда до Франкфурт, авиокомпания Иран Еър осъществява три полета седмично в понеделник, сряда и петък до Париж и три полета седмично в неделя, вторник и четвъртък до Лондон.

Япония – в периода 15–21 март 2020 г. са бъдат отменени около 60% от международните полети до и от Япония вследствие на пандемията от коронавирус и предприетите мерки от националните правителства. Най-сериозно намаление на броя на редовните полети се очаква спрямо Китай (от 1600 на 150 полета), Република Корея (от 900 на 30), Тайван от 700 на 300), САЩ (от 520 на 480). Очаква се да бъде намален броят на полетите до и от Хонконг, Тайланд и Макао.  Налице е отмяна на полети и до Европа. Броят на полетите до дестинации в Италия е намален от 12 на 5. Япония е въвела степен 1 (повишено внимание) по отношение на пътувания до всички държави от Шенген. Към настоящия момент не са въведени ограничения по отношение на България. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници