Доброволци в САЩ тестват първите ваксини срещу COVID-19

Доброволци в САЩ тестват първите ваксини срещу COVID-19
A A+ A++ A

Четирима здрави хора бяха първите, които получиха пробна ваксина срещу COVID-19 в понеделник. Ваксината е приложена на пациенти в здравния изследователски институт Kaiser Permanente Washington в Сиатъл.

Четиридесет и пет доброволци ще бъдат част от клиничното изпитване. Избраните доброволци бяха подложени на проверка от Кайзер, за да не са болни, нито да са в основата на здравословните състояния. Те обаче не са проверени за леки случаи на COVID-19.

Изследването на фаза 1 има за цел да тества три различни дози от ваксината mRNA-1273, като се надява да наеме 45 здрави възрастни за първоначалното изпитване. Участниците ще получат два изстрела на ваксината, с разстояние 28 дни и ще бъдат наблюдавани, за да оценят както безопасността, така и имуногенността на ваксината.

Последното включва да се види колко добре ваксината стимулира имунния отговор към протеин на коронавирусната повърхност на SARS-CoV2. Първият човек, който получи ваксината, беше 43-годишната Дженифър Халер от Сиатъл, която каза; „Надявам се бързо да стигнем до работеща ваксина и да спасим живота, а хората да се върнат към живот възможно най-скоро“, в интервю за TIME.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници