Лекари от Хонконг: Хора, които се възстановяват от коронавируса, може да останат с до 30%по-малко функция на белите дробове

Лекари от Хонконг: Хора, които се възстановяват от коронавируса, може да останат с до 30%по-малко функция на белите дробове
A A+ A++ A

Хората, които се възстановяват след заразяване с новия коронавирус, могат да останат със значително отслабен капацитет на белите дробове, като някои от тях се задъхват когато ходят бързо, установиха лекарите в Хонконг. Болничната администрация в Хонконг направи изводите след проучване на първата вълна от пациенти, които са изписани от болницата и напълно се възстановили от COVID-19.

От 12 души в групата при двама-трима се наблюдават промени в капацитета на белите дробове. "Те се задъхват, ако вървят малко по-бързо", заяви Оуен Цанг Так-ин, медицинският директор на Инфекциозния център на властта, заяви на пресконференция в четвъртък, съобщава South China Morning Post. "Някои пациенти могат да имат около 20 до 30% спад на белите дробове след пълното възстановяване, каза той.

Цанг добави обаче, че пациентите могат да правят сърдечно-съдови упражнения, като плуване, за да подобряват капацитета на белите дробове с течение на времето. Въпреки че е твърде рано да се установят дългосрочни ефекти от болестта, сканирането на белите дробове на девет пациенти също „открива модели, подобни на матирано стъкло във всички тях, което предполага, че има увреждане на органите“, каза Цанг. Настоящите CT-сканиращи пациенти с коронавирус показват "смляно стъкло", явление, при което течността се натрупва в белите дробове и се представя като бели петна, както съобщи Aria Bendix на Business Insider.

Сканиранията по-долу, взети от един пациент с коронавирус в различни моменти, показват, че "смляното стъкло" на човека става по-изразено с напредването на заболяването му. Към петък сутрин 69 607 души са се възстановили от COVID-19 от 128 392 потвърдени случая, сочат данни на университета Джонс Хопкинс. Повече от 4700 души са починали от болестта. Изглежда, че тя засяга възрастните хора или недъзите по-лошо от всяка друга демографска група, както показа епидемията в Италия.

 

 

"Сред заразените повечето ще се възстановят", заяви в понеделник генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейес. Най-често съобщаваните симптоми включват треска, суха кашлица и задух, а 80% от пациенти ще премат леко болестта, според СЗО.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници