МС ще предложи на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение в България

МС ще предложи на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение в България
A A+ A++ A

Министерски съвет ще предложи на Народното събрание да бъде обявено извънредно положение в България във връзка с коронавируса. Това стана ясно по време на извънредната среща на Министерския съвет с Националния оперативен щаб за противодействие на коронавируса, която продължава повече от два часа. 


С въвеждането на извънредно положение МВнР ще може да затваря границите, ще може да се определя гражданите на кои държави не може да влизат у нас, както и от България да не може да се пътува до определени страни. 

По думите му извънредното положение означава, че ще могат да се затварят училища, университети, спортни зали, да се отменят конференции и министрите да правят всичко необходимо по ресорите си. "Тези, които не спазват карантината да бъдат принудени да я спазват за благото на всички. Ако трябва да се промени законът относно глобите за тях", обясни премиерът. 

"Надявам се да ни подкрепят всички парламентарни групи", каза Борисов. 


Единствено и само дисциплината може да ни помогне в тази ситуация, каза премиерът Бойко Борисов. 

Борисов поиска от МВнР да актулизира всяка минута сайта си с информация за забрана за пътуване към други страни, както и да бъде направен механизъм, с който да се уведомяват хората в кои държави може да бъде забранено пътуването в следващите месеци. 
 
По думите му има спор колко строги да са мерките, тъй като се очакват и много икономически последици от тях. 

В България вече са установени общо 23 случая на заболели от коронавирус. Една жена на 66 годни почина от болестта в София. Най-много са положителните проби в столицата. Днес бяха потвърдени общо 16. 

Щабът представи доклад за мерките, предприети от страните членки на ЕС като подробно бе посочена заболеваемостта и последиците от нея във всичките й аспекти.

По време на извънредното заседание бе отбелязано, че в България болничните легла са общо 53 173 броя, като от тях 2063 са за интензивно лечение. Осигуреността с болнични легла в страната ни е над средната за Европейския съюз – у нас тя е 759.6 на всеки 100 000 души, а в ЕС - 504.3 на 100 000 души. За сравнение – по този показател Германия заема първо място в ЕС - с 800.2 легла на 100 000 души от населението, а в Швеция осигуреността е най-ниска - 222.5 на сто хил.

България е на първо място в целия Европейски съюз по осигуреност с легла за активно лечение - 616.8 на всеки сто хиляди от населението, след нас се нарежда Германия - с 601.5 на сто хил., като средната стойност за ЕС по този показател е 372.2 на сто хил, бе посочено от Националния оперативен щаб в хода на извънредното заседание.

У нас има общо 21 клиники за интензивно лечение, от които 20 са клиники по анестезиология, реанимация и интензивно лечение. Отделенията за интензивно лечение в страната са 277, от които 177 са отделения за анестезиология и интензивно лечение./ economic.bg
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници