Коронавирусът нанася щети за 350 милиарда долара

Коронавирусът нанася щети за 350 милиарда долара
A A+ A++ A

Епидемията от коронавирус може да доведе до икономически загуби на стойност 347 млрд. долара на фона на резкия спад на вътрешното търсене и туризма, нарушаването на доставките и последиците за здравето, посочи днес в доклад Азиатската банка за развитие (АБР), цитирана от ДПА.

Сценарият за най-добро развитие на ситуацията се основава на бързо овладяване на епидемията, като различните видове ограничения бъдат премахнати два месеца след края на януари, а най-лошият сценарий предвижда продължителна епидемия, при която предпазните мерки продължават шест месеца.

Минималните загуби са изчислени на 77 млрд. долара или 0,1% от брутния вътрешен продукт (БВП), посочи финансовата институция с централа в Манила. Максималните очаквани загуби представляват 0,4% от световния БВП.

Две трети от последиците засягат Китай, откъдето тръгна епидемията. Загубите на Китай могат да достигнат 237 млрд. долара или 1,7% от китайския БВП, а останалата част от развиваща се Азия ще изгуби 42 млрд. долара или 0,5 на сто от БВП при най-лошия развой на събитията, се посочва в доклада.

По-рано днес азиатските акции рязко поевтиняха на Уолстийт заради бързо нарастващите опасения от епидемията от коронавирус. Според международната рейтингова агенция S&P Global темпът на растеж на китайската икономика ще се забави до 5 на сто през 2020 г. на фона на разпространението на коронавируса.

Икономиката на Китай тази година ще нарасне с 5 на сто, ако Пекин успее да овладее епидемията до края на март, прогнозира Стандард енд Пуърс.

Предишните очаквания бяха за растеж от 5,7%.

Ако пикът на епидемията е бил през февруари, то годишният растеж на втората по големина световна икономика може да достигне 5,5 на сто. Ако пикът настъпи през април, показателят ще се понижи до едва 4,4 на сто. Ако разпространението на вируса не бъде овладяно, то негативните икономически последици могат да се развият в геометрична прогресия, прогнозират още от S&P.

За 2021 г. агенцията очаква икономическият растеж на Китай да се ускори до 6,4 на сто.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници