189096 статии       |       382 интервюта       |       1521 снимки       |       38127 абоната       |      
USD 1.71354| EUR 1.95583| GBP 2.15222|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигналИранКоронавирус

ГОРЕЩА ТЕМА: Нов протест пред МС тази вечер
Размер на шрифта:   

Гешев за "къщата в Барселона", за Божков и кой иска да сложи намордник на прокуратурата

4 март 2020, сряда / 13:02; Коментари: 0
Send to Kindle
Гешев за "къщата в Барселона", за Божков и кой иска да сложи намордник на прокуратурата

Чакам в близките дни първата порция от проверени предприятия от различни държавни структури. Едни от водещите са „Кремиковци”, „Бобов дол”. Това обяви пред БНР главният прокурор Иван Гешев. „Ще започнем от сделките с най-големи активи, а не стойността, на която са продадени”, уточни той. „Надявам се, че разследването на приватизация ще върне голяма част от чувството за справедливост. Има неща, които няма как да бъдат възстановени. Надеждата на прокуратурата, и лично моята, е, че при обективен анализ на целия приватизационен процес, ще направим всичко възможно да възстановим тази справедливост. Разбирането на гражданите е, че тази приватизация беше криминална. Трябва коректно да се каже, че от този криминален процес получиха активи, пари широк кръг от български граждани, които сега не искат да се направи обективен анализ на този процес. Затова и се развиват тези, че за трети път се прави проверка на приватизацията, че е изтекла давността, че няма смисъл... За да може да се прецени давността на всеки конкретен случай, трябва да му се направи анализ. По отношение на следприватизационния контрол ще излязат много сделки”, посочи той.  

„Надявам се политиците да си свършат работата и да развържат ръцете на прокуратурата, за да направим пълни разследвания. Ще направим правен анализ на всяка една от сделките и ще установим дали има нарушения от страна на колеги”, добави Гешев.  

По отношение на т.нар. случай „къщата в Барселона” главният прокурор заяви, че в момента това е предмет на проверка. Изискани са информации от испанските власти. „Ще се използват и други канали. И по този случай няма да се правят компромиси. Ще се работи както при всички други случаи. Само така ще върнем доверието на хората. Ще извършим пълна и компетентна проверка. Трябва да покажем на гражданите, че сме обективни и работим по един и същи начин спрямо всички”, подчерта той. И добави, че каквото и да говорят анархо-либералните кръгове, че българският главен прокурор е една всевластна фигура, това е пропагандна теза и не е истина.

„Българският главен прокурор задава целите на прокуратурата”, подчерта той. По повод консултациите, които започна президентът Румен Радев за промени в Конституцията, Гешев заяви, че не може да го критикува, че изпълнява правомощията си. „На мен обаче не ми е ясно каква е целта на тези консултации. На мен ми прилича на нещо като: не може да няма проблем, намерете го. Не може на тези лични консултации да присъстват хора, които са заинтересовани да бъде блокирана работата на прокуратурата. Не може хора, които са едната страна в процеса, да диктуват промените, свързани с другата страна в процеса. На тези хора целта е да бъде блокирана българската прокуратура, да й се сложи намордник, за да е безопасна за хората, които стоят зад тях. Видимо е кои са хората, които прокарват тези интереси. Всеки, който се интересува, може да го прочете”, заяви той.

Що се отнася до връщането на Васил Божков в България, Гешев заяви, че това зависи не от прокуратурата, а от ОАЕ. Сърбия отказва да върне Цветан Василев, да видим какво ще реши ОАЕ за Божков”, заяви той.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО