Само 3000 теста за коронавируса има у нас, хипохондриците да си траят

Само 3000 теста за коронавируса има у нас, хипохондриците да си траят
A A+ A++ A

В България има само 3000 теста за коронавируса. Много хора обаче от страх държат да се изследват, независимо дали са ходили в райони, където има болни, а това е безсмислено, тъй като струва пари и отнема от ресурсите ни, за да реагираме, когато наистина е необходимо, каза в сутрешния блок на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който е и заместник- председател на Националния кризисен щаб срещу коронавируса.

Сключили сме договори за доставка на други тестове, добави той. 

Много от хипохондриците – хората, които страдат от прекалена ирационална загриженост за собственото здраве, за да се успокоят настояват да се подложат на тест за откриване на  коронавируса, а това е безсмислено.

Оказва се, че е ограничено и количеството на маските, които се внасят обикновено от Китай. Заради епидемията там обаче е снижен износа на този продукт. 

„Търсенето на маски е много голямо. Има смисъл да носи човекът, който има признаци, че е заразен. Здравите също могат да носят, но час след навлажняване ефектът спада значително“, зави доцентът.

Ако темпът за разпространение в Италия продължи да е такъв, шансът за внос на вируса в България нараства значително, подчерта той.

„Препоръчваме хората да ограничат пътуванията и контактите. Да търсят личен лекар и да го предупредят, ако са били в район, където има болни с коронавируса“, заяви доц. Кунчев. 

„На всеки, който се връща от Италия, се препоръчва да му се направи доброволна 14-дневна карантина. Ако има признаци за коронавирус, човекът да се поставя под медицинско наблюдение и изследване! Под карантина се поставят всички, които имат повишена температура, хрема или всичко, което прилича на инфекция с коронавирус“, добави той.

„Термокамерите на летищата в София, Бургас, Варна и Пловдив работят. Това, че пътниците не ги виждат, не означава, че няма контрол. По разпореждане на премиера от днес екипи ще има и на сухоземните граници, които до доставяне на термокамери ще работят с безконтактни термометри, за да не затрудняваме работата на пунктовете“, каза държавният главен инспектор. 

Зрител от Велико Търново обаче разказа на фейсбук страницата на националната телевизия как негови колеги се прибрали от Германия и са отишли на работа с висока температура. Те твърдели, че никой не ги е проверил на летището. Нямало е проверка.

„Тези хора може по-късно да са вдигнали температура. Термокамерите работят непрекъснато и дори са много чувствителни. Хора, които вдигат 37,1 градуса, ги хващаме, а те може просто да са пили алкохол или да са превъзбудени“, добави доцентът. 

„Заразата се предава по въздушно-капкова инфекция и се разпространява много бързо. Ако не се хванат навреме първите случаи, лавинообразно се увеличава броя на болните. Голяма част от хората с коронавируса или имат много леки признаци или изобщо нямат. Това прави заболяването толкова трудно за контрол“, призна той.

„Към момента у нас са достатъчни защитните облекла, маските и тестовете за коронавирус. Всичко е осигурено за екипите“, каза още доц. Кунчев. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници