Сирийските бежанци притискат ООН да създаде буферна зона

Сирийските бежанци притискат ООН да създаде буферна зона
Всеки ден през последните две седмици в Турция преминават по 5 000 нови бежанци. Хиляди нови пристигат и в Йордания. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Растящият брой на сирийските бежанци, които може да достигнат 200 000 само в Турция, увеличава натиска за създаването на буферна зона вътре в държавата.

Турция вече неколкократно намеква за създаването на „сигурна зона" на сирийска територия, която да послужи за убежище на бежанците, бягащи от конфликта между Башар Асад и бунтовниците, предават „Ройтерс" и „Дневник".

Всеки ден през последните две седмици в Турция преминават по 5 000 нови бежанци. Хиляди нови пристигат и в Йордания.

Въпреки че все още няма индикации, че светът ще подкрепи създаването на буферна зона без полети, както биха искали бунтовниците и международните хуманитарни организации, Съветът за сигурност на ООН ще обсъди идеята на среща в четвъртък.

Въпреки че на теория Турция може да действа самостоятелно за създаването на зоната, тя не е готова да направи стъпката сама.

Анкара се притеснява, че увеличаващият се брой на бежанците може да изостри напреженията вътре в самата Турция.

До началото на следващата седмица се очаква Турция да отвори четири нови бежански лагера, увеличавайки по този начин капацитета им до 120 000 души, съобщи турската агенция за справяне с бедствия AFAD.

„Ще поискаме от ООН да бъде по активна що се отнася до помощ за сирийците от тяхната страна на границата," заяви турски официален представител, отказал да разкрие името си. Той се оплаква, че засега Турция не получава достатъчно помощ.

Йордания също призова за помощ във връзка с бежанския проблем.

„Влиянието на кризата ни засяга пряко," заяви министърът на информацията Самих Маята.

#Сирия #ООН #Башар Асад #бежанци #Турция #Йордания #бежански лагер #буферна зона

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници