Добрев обеща: Без увеличение в цените на газ и парно

Добрев обеща: Без увеличение в цените на газ и парно
Още не са приключени преговорите с „Газпром" за доставките след 2013 г. След 1 януари следващата година ние нямаме договор, по който да получаваме газ, посочи Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Няма да има увеличение на цената на природния газ и парното, обяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

„Виждаме, че цената на бензина скочи неколкократно в последните няколко месеца, но това няма да се случи с цената на газа," увери енергийният министър в ефира на БНТ в коментар на изказването на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев от вторник.

Около 115 млн. долара ще спести България след 11-процентното намаление на цената на доставките на природен газ от Русия, което беше окончателно договорено с „Газпром" в понеделник.

Намалението важи от 1 април до края на 2012 г., когато ще стане ясно и точното цифрово изражение на тези 11% в зависимост от количествата суровина, закупени от „Булгаргаз".

„Още не са приключени преговорите с „Газпром" за доставките след 2013 г. След 1 януари следващата година ние нямаме договор, по който да получаваме газ," посочи Делян Добрев.

„За съжаление, въпреки нашите усилия да построим интерконекторните връзки в колкото се може по-съкратени срокове, едва преди 10-15 дни направихме първата копка на интерконектора с Румъния. Предстои, през следващите 6 месеца, да направим такава и на интерконектора с Гърция, и съвсем скоро ще обявим планове за този с Турция," допълни министърът на икономиката и енергетиката.

Според него, България в момента кове своята енергийна независимост.

„Местният добив е най-важната алтернатива за България. Той ще ни даде независимост," категоричен е Делян Добрев.

По думите му, държавата е проспала десетилетия в проучването на находищата в Черно море и едва сега подписва договор за проучвания в блока „Хан Аспарух".

„В срок от шест години можем да започнем реален добив на газ от Черно море," прогнозира Делян Добрев.

Министърът каза още, че до 15 ноември ще се вземе окончателно инвестиционно решение за участие в „Южен поток". До тази дата България ще настоява и за подписване на новите газови договори с „Газпром".

Делян Добрев съобщи още, че няма да има държавни и корпоративни гаранции за България по „Южен поток".

България ще настоява за промяна на акциза на горивата в Европейския съюз, посочи още министърът.

#Делян Добрев #ДКЕВР #Ангел Семерджиев #„Газпром" #„Булгаргаз" #Румъния #Гърция #парно #природен газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници