Окончателно: Забраниха частните лотарии

Окончателно: Забраниха частните лотарии
A A+ A++ A

Държавният Български спортен тотализатор вече е единственият, който ще организира лотарийни игри с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, реши парламентът. Окончателното гласуване на Закона за хазарта не беше включено в дневния ред на депутатите, но влезе по предложение на Валери Симеонов, предаде ТОПНОВИНИ.

Лицензите на частните оператори трябва да бъдат прекратени до 3 месеца. Хората, които все още очакват да им бъдат изплатени печалби, ще си ги получат от съответния хазартен оператор.

Забранява се още и продаването на талони за лотария в търговски обекти и в близост до училища. БСТ ще може да организира лотарийни игри единствено в собствени пунктове или пунктове под наем, които са обособени като места специално за тази цел.

Отхвърлено бе предложението на БСП за пълна забрана на рекламата на хазарта. В момента законово е забранена само пряката реклама, която директно приканва потребителите да участват в хазартни игри.

Борбата на Валери Симеонов с хазарта обаче не свършва дотук. Вчера той съобщи, че готви нов законопроект, чиято идея е „да се удари по казината“. „Казината са много в България. Бинго залите също са много. Тези заведения трябва да бъдат само по границата или в големите курорти“, обясни той. Все още обаче не е ясно кога законопроектът ще бъде готов.

Сагата с „Национална лотария“ и Васил Божков
Промените идват на фона на скандала с частната "Национална лотария" и констатациите на Агенцията за държавна финансова инспекция, че над половин милиард лева са били спестени и не са постъпили в бюджета за последните 5 години. Оказа се, че Комисията е таксувала по различен начин държавния Български спортен тотализатор и частните оператори. Така БСТ е плащал 15% върху всички залози, докато останалите са внасяли значително занижена такса - по 20%, но от комисионните.

Собственикът на частните лотарии Васил Божков се опита да се противопостави на одържавяването, като заяви пред фенове на „Левски“ (чийто основен спонсор е той), че ако държавата вземе бизнеса му, ще спре финансирането на отбора и ги посъветва да се срещнат с премира Бойко Борисов. Въпреки че срещата се състоя, Борисов не оттегли подкрепата си за промените в Закона за хазарта, инициирани от партньора му в управляващата коалиция Валери Симеонов.

Малко след това на Васил Божков бяха повдигнати седем обвинения, включително за рекет, убийства и изнасилвания. Оказа се обаче, че бизнесменът се намира извън страната. Той бе заловен няколко дни по-късно в Обединените арабски емирства, като все още не е ясно кога и дали ще бъде върнат у нас от тамошните служби.

Междувременно след проведено разследване от прокуратурата съобщиха, че лицата, спечелили големи суми от „Националната лотария“, са мними. От компанията обаче отрекоха това твърдение. Съгласно гласуваните днес текстове, компанията трябва да изплати всички спечелени до момента печалби.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници