Италиански миньори протестират с 350 кг експлозив под земята

Италиански миньори протестират с 350 кг експлозив под земята
Протестират около стотина работници от „Нуракси фигус" – единствена останала въгледобивна мина в Италия. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Италиански миньори се барикадираха с 350 кг експлозив на 400 метра под земята.

Те протестират срещу условията на труд и липсата на инвестиции. Стачниците предупредиха, че ще останат в мината, докато преговорите с правителството не дадат положителен резултат.

Протестират около стотина работници от „Нуракси фигус" – единствена останала въгледобивна мина в Италия, предаде БНТ.

„Нуракси фигус", в която сега работят близо 500 души, три пъти е била окупирата от миньори. Предишният път е през 1995-та година. Тогава миньорите остават под земята 100 дни.

Днес те се надяват, че с тази акция правителството най-накрая ще ги чуе. Стачниците искат гаранции, че мината няма да бъде затворена и са готови да останат под земята с месеци.

„Според мен всички трябва да протестират по този начин. Положението в страната наистина е сериозно, всичко се закрива. Сякаш настъпва краят на света", заяви служителка на рудника.

От правителството обещаха, че още тази седмица ще започнат преговори с протестиращите за бъдещето на рудника.

Освен подобряване условията на труд, стачниците предлагат да се промени и част от дейността си. Работещите там смятат, че рудникът е подходящ за складиране на вреднии емисии.

До неотдавна въгледобивът беше основен бранш в икономиката на остров Сардиния. През последните години обаче бяха закрити много мини.

#Италия #миньори #експлозив #мина #Сардиния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници