Общ гроб на застреляни от Народния съд бургазлии бе открит в парк

Общ гроб на застреляни от Народния съд бургазлии бе открит в парк
A A+ A++ A

Разследване на известния бургаски историк Митко Иванов и колегата му съавтор на книгата „История на Бургас“ Стоян Райчевски достигна до разкритието на общ гроб на разстреляни от Народния съд през 1945 г. бургазлии. Той се намира парадоксално на територията на бившите бургаски гробища в сегашния парк „Св. Троица“ в жк „Славейков“, които тогава са били нищо повече от ниви и въпреки че точното му до сантиметър място не е напълно изяснено, неговата локация е в близост до кръстовището между улиците „Лазар Маджаров“ и „Яни Попов“, пише флагман.бг.

На специална среща с журналисти и наследници на погребаните разстреляни Митко Иванов даде подробности за трагичното откритие и призова на мястото да се постави паметна плоча. Разказите на свидетели отпреди повече от 70 години са красноречиви. Такъв е например споменът на Стоян Райчевски, записан изрично още през 2017 г. от Иванов.

„Майка ми посещаваше мястото на гробовете, за да отдаде почит на брат си, също разстрелян. Водеше и мен, макар че бях дете и не разбирах точно какво се е случило и се случва. Беше на това място, където съм  застанал сега в края на диагоналната алея, която идва от „входа“ на гробището (зад спирката срещу болницата) към дн. жк „Славейков“. 

Майка ми посади люляк, за да се отбележи и помни мястото. Не зная дали днес още расте, не го виждам сега. Пролетно време може да се провери“, разказва Стоян Райчевски.

Всъщност не е ясно колко точно са погребаните в общия гроб в жк „Славейков“. Фактите сочат обаче, че нямало надгробни плочи или какъвто и да е знак. Имало е само два ниски насипа по няколко метра.

„Лично аз се чувствам странно, че това, което правим със Стоян Райчевски, не е направено до 2020 г. Темата е изключително деликатна, информацията ни е прецезирана много внимателно и с голяма доза увереност можем да твърдим, че общият гроб е именно на това място“, обясни Митко Иванов. Той допълни, че оповестяването в публичното пространство на общия гроб, не е политическа инициатива и цели единствено мястото да бъде отбелязано с паметен знак. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници