Симеон Славчев от ПП МИР: Фандъкова незабавно да подаде оставка

Симеон Славчев от ПП МИР: Фандъкова незабавно да подаде оставка
A A+ A++ A

Половин година след сигнала на председателя на ПП МИР Симеон Славчев до прокуратурата за нарушения по време на обществена поръчка проведена от „Софийска вода” за доставка на коагулант (специален химикал) за пречистване на питейната вода на София, вече има образувано досъдебно производство и започна сериозно разследване на поръчката на стойност близо 1 млн. и 200 хил. лв.

На 6-ти август 2018-та година Симеон Славчев, в качеството му на общински съветник, заедно с експерти от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН дават специална пресконференцияq по време на която изнасят всички факти и доказателства, че с фалшифицирани и подправени документи „Софийска вода” АД избира питейната вода на София да се пречиства с един гръцки продукт наречен Lubrоflоg 19, кoйтo ocвeн, чe ce oкaзвa пo-cкъп и нeтрaeн е и c нeизяcнeн cъcтaв.

„От август месец 2018-та година в пречиствателните станции на язовир „Искър се вкарва гръцкия продукт „Lubroflog 19“ и в момента не знаем как се пречиства водата на София. Темата е от огромен обществен интерес, защото водата е част от националната сигурност на страната, още повече, че питейната вода на София се ползва от милиони хора“, каза председателя на политическа партия МИР Симеон Славчев. Досъдебното производство на Софийската районна прокуратура е под № ЗМИП – ДП5010 от 2020 и за сега е срещу неизвестен извършител, но във входа на разследването се очаква да бъдат повдигнати и конкретни обвинения.

„Настоявам прокуратурата незабавно да влезе в „Софийска вода” АД и да спре използването на препарата за пречистването на софийската вода „Lubroflog 19“, докато не се докаже, че този продукт е безвреден за здравето на хората и съответно има одобрение от Министерство на здравеопазването, както и направени съответни тестове и проучвания за качествата и безопасността му.

Също така е необходимо прокуратурата да извърши проверка, дали ползвания продукт за пречистването на питейната вода е записан в европейската листа за химикали REACH, което е задължително условие подобни химикали да се ползват за пречистване на питейните води”, каза още председателя на ПП МИР Симеон Славчев и настоя докато тече досъдебното производство кмета на София Йорданка Фанъкова да бъде отстранена от длъжност, заради престъпна небрежност и за да не повлияе на разследването.

„В случая има написване на документи с невярно съдържание от една страна и подмяна на продукта от друга страна, т.е. декларирания продукт, който е предмет на обществената поръчка не е този, който „Софийска вода” влага в питейната вода на столицата”, подчерта председателя на ПП МИР Симеон Славчев. Според доказателствата, представени от Симеон Славчев на прокуратурата, в хода на обществената поръчка е проведен и некоректен лабораторен тест, като направения тест не симулира действителните условия на работа на пречиствателните питейни станции Панчарево, Бистрица и Пасарел. Оказва се също така, че на сайта на производителя на гръцкия химикал, който в момента се влага в питейната вода на София няма никаква информация за продукта. От проведените в различни сертифицирани лаборатории изследвания на отделни партиди на Lubroflog 19 става ясно, че продуктът е приложим само за отпадъчни води, не и за питейни. От ПП МИР настояват Йорданка Фандъкова незабавно да подаде оставка, както и да се прекрати концесията на „Софийската вода”.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници