ГЕРБ се закани пак да печели избори, БСП и ДПС искат оставка

ГЕРБ се закани пак да печели избори, БСП и ДПС искат оставка
A A+ A++ A

Народните представители провеждат разисквания по внесения от БСП вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“, предаде ТОПНОВИНИ. 

Премиерът Бойко Борисов не присъства лично на дебатите, което опозицията не пропусна да отбележи още в самото начало. Председателят на НС Цвета Караянчева контрира, че неговото присъствие не се изисква по закон, но ще го покани. В същия час обаче Борисов провежда среща с феновете на ПФК "Левски" в Министерски съвет по казуса с промените в Закона за хазарта. В парламента обаче е вицепремиерът Марияна Николова, както и редица министри от кабинета, сред които новият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро, земеделският, здравният, енергийният, на туризма и др.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че правителството се е провалило в политиката по околната среда. Според нея водната криза в Перник и проблемите с боклука са следствие на корумпираното управление на Бойко Борисов. За да аргументира твърденията си, тя цитира официални данни, според които 500 хил. души у нас са на режим на водата, а 15 хил. българи умират преждевременно заради мръсен въздух.

Красива България беше превърната от правителството на Борисов в сметище“, подчерта Нинова. По отношение на водната криза соцлидерката обвини управляващите, че заблуждават перничани, че тя ще се реши за 45 дни.„Правителството на Борисов не е просто вредно, а вече е потенциално опасно за България“, заяви Нинова и посочи, че всяка промяна към по-добро преминава през неговата оставка.

На свой ред депутатът от ГЕРБ Георги Марков обвини БСП, че иска пир по време на чума. „Вие предлагате служебно правителство, а това е върхът на безотговорността. Да чака Перник служебни министри да си сменят секретарките, след това пиарките, да си намерят кабинетите, да си сложат портретите, да се запознаят защо е кризата, а след това да я решават. Вие искате президентът да решава водната криза, за която той горкият не е виновен“, посочи Марков.

Той заподозря, че с вота на недоверие БСП цели да набере точки за парламентарните избори догодина. „Не ставате да управлявате България. През 2021 г. пак Борисов ще спечели“, категоричен е депутатът.

ДПС също обвини Борисов в некадърно управление. Според Мустафа Карадайъ днес се намираме в политическо бедствие, което е плод на дългогодишното управление на ГЕРБ. „ДПС ще подкрепи вота на недоверие, защото сме убедени във вредата, която нанасят управляващите върху демокрацията и върху живота на българите“, обясни лидерът на ДПС.

Според „Атака“ вотът на недоверие е последният опит на опозицията да има предсрочни избори. Депутатът Павел Шопов заяви, че БСП не се интересува от водна криза и боклуци, а иска сваляне на правителството. Той заподозря, че левицата се стреми да се докопа до шестте гласа на депутатите от „Атака“, защото си мисли, че партията е „насъбрала“ на ГЕРБ. „Но дори и вие не ни защитихте, когато накараха Волен Сидеров да напусне парламента. А сега искате нашите шест гласа...“, коментира Шопов. 

Основните причини за вота на недоверие на БСП са три – вода, въздух и боклук. Лидерът на левицата Корнелия Нинова обяви, че кабинетът се е провалил в политиката по околната среда и водите. Според нея българите "дишаме рак и пием отрова". В отговор бившият екоминистър Нено Димов определи именно БСП като най-големия провал във водния сектор. Премиерът Бойко Борисов пък заподозря „февруарски сценарий“ срещу управлението.

По закон гласуването на вота на недовертие трябва да стане поне 24 часа след разискванията, затова се очаква то да се проведе следващата сряда - 29 януари.

Това ще е четвъртият вот на недоверие на опозицията към кабинета „Борисов 3“. Предишните бяха за провал в борбата с корупцията, в здравеопазването и в сигурността.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници