80% от пожарите били предизвикани от хора

80% от пожарите били предизвикани от хора
277 пожара са потушени през изминалото денонощие в страната, а обстановката остава динамична и неспокойна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 80% от пожарите са в резултат на човешка намеса, заяви главен инспектор Стефан Стефанов от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".

"Надявам се природата да пощади хората, но 75-80 на сто от пожарите се дължат на човешка намеса. Много е трудно да се установи точният извършител. Все пак имаме начини да установим дали пожарът е умишлен. Приканваме хората да бъдат максимално отговорни – към себе си, близките си и природата," каза Стефанов пред БНР.

„277 пожара са потушени през изминалото денонощие в страната, а обстановката остава динамична и неспокойна. Вятърът затруднява достъпа на хеликоптерите и в пъти увеличава скоростта на разпространението на пожарите," обясни той.

"Екипите ни бяха ангажирани 200 процента. Интензивно се работеше, организирахме и гасихме. Странни са ми коментарите за хаотичност. Отчитайки степента на погасяване и техниката, която е съсредоточена, използвахме различни тактически способи за прекратяване на фронта на пожара. Продължаваме работа," добави главен комисар Стефанов и посочи, че през последните няколко дни пожарите в страната са се увеличили с над 100.

По думите му горските стопанства всяка година разработват план за пожарозащитни мероприятия, който съгласуват с пожарната.

"Процесът с доброволците вече се управлява, догодина вече ще ги имаме. Доброволците са здрава ръка в помощ на гасенето на пожарите. Гасенето на горски пожар е трудна и неблагодарна работа. Продължителна е във времето, но трябва да се свърши. Само любовта към природата не стига, трябва човек да бъде дисциплиниран, годен за работа в екип и да не затруднява работата на другите. При по-добра подготовка на доброволците се надяваме да ги използваме по-добре," каза Стефанов.

#пожари

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници