Корнелия алармира: Мегахолдингът за ВиК издава паника, без да решава проблеми

Корнелия алармира: Мегахолдингът за ВиК издава паника, без да решава проблеми
A A+ A++ A

“Решението за създаването на мегахолдинга, който да обедини всички ВиК дружества, е взето в кризисна ситуация и изглежда малко паническо. Тази структура ще обхване 50-60% от язовирите, които са с национално участие. Тоест, големи ВиК дружества остават извън него, а това не решава проблема”, каза пред Нова тв лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“Този един милиард, който се отпуска за неговото финансиране – какви изчисления аргументират един милиард? Няма експертиза за какво ще отидат тези пари. Този милиард го няма предвиден в бюджета – откъде ще дойдат парите, ще има ли актуализация”, попита още Нинова.

400 язовира са пред криза, а над 100 са с неизяснен собственик, уточни още лидерът на БСП.

Вчера в СОС самите общински съветници се бяха събрали без нито един документ и без нито едно изчисление, и решиха да подават вода към Перник. Как, на базата на какво се взимат тези решения?, попита още Нинова.

Лидерът на БСП съобщи още, че утре в централата на партията са поканили всички хидроинженери, експерти и специалисти, които са построили водните съоръжения и прилежащата им структура, за да търси експертно решение на кризата в Перник.

Лидерът на БСП допълни, че проблемът с водата на Перник не е само за града, а е системен и национален.

“Има го в Шумен, в Сливен, в Търговище, в Ловеч, в Ботевград. Не бива да се съсредоточаваме само в Перник. Там проблемът е най-остър, но го има в цялата страна и се дължи на некомпетентното управление в сектора”, коментира още Нинова.

По думите й политиците трябва да стъпят на експертиза за водната криза в Перник. А левицата е за гаранция да няма нови рискове. “Експертно не е работа на политиците да казваме какви са решенията, какви тръби трябва да бъдат полагани”, коментира тя.

Тя уточни, че за 10 години цената на водата е увеличена 300 пъти. Според нея арестът на Нено Димов е ход за потушаване на напрежението. Целта на вота е да намерим смислен разговор за решаване на проблема. Вотът вече има своя смисъл. Вече дава резултат. Нямаше да се предприемат всички тези мерки, които правителството предприе”, каза лидерът на БСП.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници