Парламентът на Румъния въстанови Бъсеску на президентския пост

Парламентът на Румъния въстанови Бъсеску на президентския пост
Съдията от Конституционния съд Стефан Минеа обяви на общо заседание на двете камари на парламента „възвръщането от Траян Бъсеску на конституционните му прерогативи". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Парламентът на Румъния утвърди възстановяването на Траян Бъсеску на длъжността президент.

Това става шест дни след обезсилването от Конституционния съд на референдума за свалянето му от власт, свикан от лявоцентристкото мнозинство, предадоха АФП и БГНЕС.

Според процедурата, един от деветимата съдии от Конституционния съд Стефан Минеа обяви на общо заседание на двете камари на парламента „края на временното изпълняване на длъжността от председателя на Сената Крин Антонеску и възвръщането от Траян Бъсеску на конституционните му прерогативи".

Депутатите от Социаллибералния съюз първоначално обявиха решението си да бойкотират заседанието на парламента, но в крайна сметка се върнаха в парламентарната зала, за да осигурят необходимия кворум.

Те били инструктирани от премиера социалдемократ Виктор Понта, който им изпратил съобщения от Южна Африка, където присъства на заседание на Социалистическия интернационал, съобщиха местните медии.

Миналата седмица Виктор Понта многократно увери, че мнозинството „няма да опитва да бави" връщането на Траян Бъсеску на президентския пост като обжалва процедурните хитрини, въпреки че обяви решението на съда за „незаконно и несправедливо".

#Румъния #Парламент #президент #Траян Бъсеску #Виктор Понта #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници