Гърция продава правителствен самолет, за да пести

Гърция продава правителствен самолет, за да пести
13-местният самолет Embraer ще бъде продаден, а приходите ще бъдат използвани за покриването на други нужди на въоръжените сили. Снимка: pictaero.com
A A+ A++ A

Гърция продава един от трите си правителствени самолети, за да намали разходите за отбрана в рамките на усилията за балансиране на държавния бюджет.

„13-местният самолет Embraer ще бъде продаден, а приходите ще бъдат използвани за покриването на други нужди на въоръжените сили," съобщи правителството в комюнике, цитирано от АФП и БГНЕС.

Освен това, Гърция ще предостави другите си два правителствени самолета за ползване от националните военно-въздушни сили.

„Втори самолет Embraer бразилско производство ще бъде предоставен на военно-въздушните сили за тренировъчни цели и за пренасяне на медицински материали," се казва в комюникето.

Правителството съобщи, че ще запази третия самолет, Gulfstream, американско производство, за държавни пътувания, но допълни, че този самолет също ще бъде предоставян понякога на военно-въздушните сили, „за да се предотврати изхабяването на транспортните самолети на армията".

Гърция е подложена на натиск от ЕС и МВФ да намали държавните си разходи в замяна на заемите за милиарди евро, които поддържат икономиката й жива.

Част от спестяванията ще дойдат от бюджета за отбрана и правителството обеща също така да набере 19 млрд. евро от продажбата на държавни активи.

#Гърция #правителствен самолет #ЕС #МВФ #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници