„Пуси Райът" обжавлват присъдите си пред съда в Москва

„Пуси Райът" обжавлват присъдите си пред съда в Москва
Архивна снимка на „Пуси Райът" по време на репетиция в Москва. Три от членките на групата бяха осъдени на по две години затвор. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Адвокатите на пънк групата „Пуси Райът" обжалваха присъдата от две години затвор за трите жени.

Те бяха осъдени от Хамовническия съд на 17 август заради изпълнението на „пънк молебен" срещу президента Владимир Путин преди избирането му за нов мандат.

Решението за оспорване на противоречивата присъда дойде, след като стана ясно, че две от певиците от групата са избягали от Русия от страх да не бъдат арестувани от полицията.

Адвокатката на защитата Виолета Волкова заяви, че обжалването на „Пуси Райът" срещу присъдата им от две години затвор е било внесено в Московския градски съд, предадоха АФП и БГНЕС.

„Всички документи са наред. Единственият въпрос е дали ще се наложи да внасяме допълнителни материали по-късно," заяви Виолета Волкова.

Надежда Толоконникова и Мария Альохина, съответно на 22 и 24 години, и двете майки на малки деца, и 30-годишната Екатерина Самуцевич влетяха в катедралата „Христос Спасител" с характерните си цветни шапки и изкрещяха строфите от протестната си песен на 21 февруари.

Московска съдийка постанови, че деянието им представлява „ясно незачитане на обществото" и ги осъди за „хулиганство, мотивирано от религиозна омраза".

Присъдата веднага беше осъдена от САЩ и големите европейски страни като нов пример за натиск върху свободите с идването на Владимир Путин на власт.

#„Пуси райът" #Москва #молебен #катедрала „Христос Спасител" #Виолета Волкова #Надежда Толоконникова #Мария Альохина #Екатерина Самуцевич

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници