Lenovo: Скоро ще предложим смартфони на всички пазари

Lenovo: Скоро ще предложим смартфони на всички пазари
A A+ A++ A

Преди началото на изложението IFA 2012 зададохме няколко въпроса на Владислав Иванов, който е мениджър Consumer Business в Lenovo България. Те са свързани със стратегията за развитие на компанията, позициите на българския пазар и бъдещите планове, свързани с таблети, смартфони и ултрабук лаптопи.

МВ: Наскоро отчетохте финансови резултати, които са впечатляващи на фона на общото състояние на пазара на компютри. Компанията постигна и рекорден пазарен дял в световен мащаб, но какво е положението в България? Може ли да споделите данни за пазарния дял и динамиката на продажбите през последните месеци.

ВИ: Lenovo успя да заеме второто място преди няколко тримесечия в световен мащаб, като през изминалите месеци успя да затвърди позициите си и започна атака към първото място. Резултатът от последното тримесечие е рекорден за компанията - 15% пазарен дял, като до първото място остава под процент или само няколко месеца. В България Lenovo също расте с огромни темпове, като в първото тримесечие зае трето място с пазарен дял от 14,7% и ръст 157%, а второто тримесечие с ръст отново от 157% зае четвърто място с пазарен дял от 10,5%. Динамиката на продажбите на Lenovo следва тази на пазара, като очаквано най-високи продажби регистрираме в края на годината.


МВ: Кои са продуктите на Lenovo, които тук се продават най-много?

ВИ: Lenovo има няколко хитови серии продукти. Геймърската Y серия е много продавана, а друго много силно направление е бизнес сегментът. В него Lenovo присъства много силно с легендарната си серия ThinkPad, която тази година чества 20 години от създаването си и с времето се утвърди като една от предпочитаните серии на бизнеса.


МВ: Позициите на Lenovo стават все по-силни и на пазара на телефони и смартфони, но засега това важи само за Китай. Може ли да очакваме експанзия на мобилните предложения и на други пазари - например в Европа?

ВИ: Lenovo започна да създава структура, която да обслужва бизнеса с таблети и смартфони, която ще се развие и в Европа. Тези продукти наред с традиционния компютър и Смарт ТВ са част от глобалната концепция на компанията и скоро ще бъдат на всички глобални пазари. Информацията, която имаме, е, че там, където се работят тези продукти, се постигат много високи резултати, което прави появата им и при нас много очаквана.


МВ: Ще видим ли веднага след 26 октомври на българския пазар и таблети с Windows 8? С какви чипове ще са първите устройства - ARM или х86?

ВИ: Очаквайте много интересни продукти от Lenovo, като, разбира се, таблетите ще бъдат част от нашето портфолио.


МВ: Каква ще е ценовата разлика между двата варианта на таблетите?

ВИ: Все още нямаме информация за точното ценово позициониране на таблетите.


МВ: Реалистично ли е да очакваме цените на ултрабук лаптопите скоро да паднат под 1000 лв?

ВИ: За момента цените на компонентите, използвани за един ултрабук, определено го изпращат в ценовия сегмент над 1200лв. Пазарът обаче търси алтернативи, като очакванията ни са, че ще се развие т.нар. SleekBook категория, която също като ултрабуците предлага тънки и леки устройства, но ползвайки по-ниски параметри, влиза в далеч по-приемливи ценови нива - 799-999лв с ДДС.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници