Франция иска България и Румъния да интегрират ромите си

Франция иска България и Румъния да интегрират ромите си
Искам да разбера защо тези страни не водят силна интеграционна политика, за да интегрират тези населения, заяви Манюел Валс в понеделник. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френският вътрешен министър Манюел Валс настоява България и Румъния да положат усилия за интеграция на ромските малцинства.

„Искам да разбера защо тези страни не водят силна интеграционна политика, за да интегрират тези населения," заяви Манюел Валс по радио Европа-1, цитиран от БТА.

Докато полицията във Франция продължава да разпръсква ромски лагери, вътрешният министър увери, че се стреми да намери решение.

Той и министърът по европейските въпроси Бернар Казньов ще посетят Румъния и България в средата на септември.

През миналата седмица правителството обяви, че обмисля да облекчи ограниченията за достъп до пазара на труда за български и румънски имигранти като част от решението на ромския проблем.

Около 15-20 000 ромски имигранти живеят във Франция в окаяни лагери край градовете.

Проблемът е предизвикателство за дошлото на власт преди три месеца социалистическо правителство на президента Франсоа Оланд.

То се опитва да намери алтернатива на политиката на бившия президент консерватор Никола Саркози, която се изразяваше в периодично разтурване на лагерите и изгонване на обитателите им.

Твърдата линия на Никола Саркози предизвика критики във Франция и в Европейския съюз.

Въпреки обещанията за по-хуманен подход, Манюел Валс нареди да бъдат разтурени ромски лагери край Париж, Лион и Лил по здравословни и санитарни причини.

Министърът, смятан за един от клонящите надясно членове на левоцентристкото правителство, заяви в понеделник, че ще продължи да издава нареждания за разтурване на незаконни лагери, но ще предложи алтернативи за настаняване.

Лагер на около 70 роми бе разтурен от полицията в Еври - град близо до Париж, чийто кмет бе Манюел Валс преди да стане вътрешен министър.

Служители на Червения кръст отидоха в лагера в понеделник, но предложиха само временно настаняване, каза Серж Гишар, активист от организация за солидарност с ромите.

„Това е връщане на улицата, връщане към просията," добави Серж Гишар.

В края на миналата седмица премиерът Жан-Марк Еро заяви, че Париж ще поиска „в близките дни" да бъде свикана среща на Европейския съвет, на която да бъде намерено „решение на европейско равнище" на ромския въпрос.

#Франция #България #Румъния #Манюел Валс #роми #малцинства #интеграция #Франсоа Оланд #Никола Саркози

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници