Турският Парламент реши да прати войски в Либия

Турският Парламент реши да прати войски в Либия
A A+ A++ A

Парламентът на Турция проведе спешно заседание, за да обсъди мандата за Либия, предвиждащ изпращането на войски в страната. В дневния ред на заседанието имаше само една точка от дневния ред, докато политическите партии разполагаха с 20 минути за изказване след прочитането на мандата. В края на сесията мандатът беше одобрен с получаване на мнозинство от гласовете. Общо 509 парламентаристи участваха в гласуването, 325 от които гласуваха „за“ резолюцията, докато 184 гласуваха „против“.

Президентът Реджеп Ердоган подписа резолюцията от две страници в понеделник, заявявайки, че събитията в Либия представляват заплаха за региона и поиска разрешение за разполагане на турските сили в чужди държави, за да се намесят в конфликти извън границите на Турция за период от една година.

“Правителството на Либия на националното споразумение поиска от Турция военна подкрепа за борба със заплахите спрямо териториалната цялост и стабилност на Либия, които биха могли да засегнат целия регион, под формата на „Ислямска държава“, „Ал Кайда“ и други терористични организации или незаконни въоръжени групи, както и нелегална миграция и трафик на хора“, се казва в мандата. В изявлението се добавя, че Турция има за цел да предостави хуманитарна помощ на хората на Либия и да защити застрашените интереси на Турция.

Повечето от опозиционните депутати гласуваха против мандата. /БГНЕС и РИА “Новости”

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници