Спортната 2019-а година не бе богата на големи форуми, но на знакови събития - да

Спортната 2019-а година не бе богата на големи форуми, но на знакови събития - да
A A+ A++ A

В последните часове на годината може да се направи извод, че спортната 2019-а година (извън Цар Футбол) бе богата на интересни събития и сензации, макар, че големи форуми през нея липсваха. През 2019-а година нямаше олимпийски игри, но пък имаше световно по лека атлетика, баскетбол и ръгби, както и няколко интересни европейски шампионата. Но всичко това остана на заден план, когато на 9-и декември Световната антидопингова агенция УАДА наказа Русия да не участва в международни състезания за следващите 4 години. Това означава, че руснаците ще пропуснат Олимпийските игри през 2020 година в Токио, зимната Олимпиада в Пекин през 2022 и Световното първенство по футбол през 2022 в Катар. Руснаците обаче ще бъдат допуснати до европейското първенство през следващата година, защото УЕФА не работи по правилата на УАДА. Освен това страната е лишена от възможността да приема световни първенства. Очаква се все пак всички руски спортисти, които докажат, че не са имали взаимоотношения с руската антидопингова агенция РУСАДА, да бъдат допуснати до участие на Игрите, но най-вероятно под неутрален флаг. Със сигурност на Олимпиадата няма да бъдат допуснати официални представители на Русия.

В катарския град Доха през октомври се състоя световното по лека атлетика. В десетте дни на шампионата в катарската столица бяха регистрирани шест рекорда на първенствата, 43 държави спечелиха медали и атлети от 68 страни регистрираха поне 1 точка, осигурена от място в осмицата, имаше 21 рекорда на континенти – двойно повече от Лондон 2017, както и 86 национални рекорда бяха подобрени. Далила Мухамад (САЩ) спечели световната титла с нов рекорд на планетата на 400 м с пр. по време на шампионата на планетата. Мухамад записа трети световен рекорд по време на световното първенство в Доха. Преди нея два пъти смесения квартет на САЩ на 4х400 м коригира върховото постижение. Холандката Сифан Хасан стана единственият атлет с индивидуален дубъл от световното първенство. Родената в Етиопия атлетка триумфира на 10 000 метра и след това на 1500 метра, за да остане единствената с 2 титли от шампионата. Представителят на домакините Мутас Есса Баршим наелектризира изпълнения с публика стадион „Халифа“ в Доха, спечелвайки световната титла в скока на височина пред родна публика. Катарецът защити златото си от Лондон 2017 с постижение от 237 см.

Арена световния шампионат по баскетбол за мъже бе Китай. За втори път в историята след 2006 триумфира тимът на Испания. Испанците надделяха на финала Аржентина с 20 точки разлика. Интересен факт беше, че иберийците триумфираха със световната титла отново на азиатска земя. На трета позиция завърши Франция, чийто тим поднесе сензацията на първенството, отстранявайки на четвъртфиналите фаворита САЩ.

През годината имаше европейско първенство по волейбол за мъже и жени. При силния пол триумфира Сърбия, след като на финала надделя над изненадата Словения с 3:1 гейма. Именно словенците надиграха България на осминафиналите и момчетата на Силвано Пранди останаха на 11-о място. Това е и най-слабото ни представяне от 2007 г. насам, когато останахме осми на шампионата в Русия. При дамите отново Сърбия спечели шампионата на Стария континент. Западните ни съседки се наложиха на финала над домакина Турция с 3:2 гейма. В четвъртфиналите Сърбия елиминираха българките след 3:0 гейма. Страната ни отбеляза успех, като се завърна в Топ 8 на европейска сцена, след като за последно България е стигала до четвъртфинали през 2009 година.

Сърбинът Новак Джокович спечели титлите от „Аустрелиън Оупън“ и „Уимбълдън“, където на финала надигра Роджър Федерер с 13:12 гейма в тайбрека. На „Ролан Гарос“ триумфира обичайният заподозрян Рафаел Надал, който спечели и четвъртата титла от Големия шлем – „Ю Ес Оупън“. Испанецът загуби в Австралия, но отново е страшилище по кортовете. Роджър Федерер се задоволи с общо три титли през годината, като така той вече има 103 и се доближи на 6 от рекордьора Джими Конърс. На заключителния „Мастърс“ турнир в Лондон пък титлата отиде при гръка Стефанос Циципас. Много силно през годината се представи и руснакът Данийл Медведев, който взе две „Мастърс“ титли и имаше най – много победи през 2019. В новия формат на „Дейвис къп“ победата е за Испания, като Рафаел Надал и компания сразиха на финала в Мадрид Канада.

При дамите на „Аустрелиън Оупън“ триумфира японката Наоми Осака, на „Ролан Гарос“ – австралийката Ашли Барти, на „Уимбълдън“ успехът беше за румънката Симона Халеп, нейн втори от Големия шлем, а на „Ю Ес Оупън“ радостта беше за канадската сензация Бианка Андрееску. Австралийката Барти беше най – добра и на заключителния тенис турнир на женската тенис асоциация. За „Фед Къп“ пък триумфа беше за Франция надделял на финала над домакина Австралия с 3:2 победи.

В годината, в която си отиде от този свят легендата Ники Лауда, британецът Люис Хамилтън с Мерцедес триумфира във Формула 1 за шести път. Така той изпревари аржентинската легенда Хуан Мануел Фанджо и се доближи на само една титла от великия Михаел Шумахер.

В Мото Джи Пи по мотоциклетизъм испанецът Марк Маркес с Хонда също спечели шестата си титла в „кралския клас“. Той има още две от другите класове – Мото 2 и Мото 3.

От Танак е новият световен шампион на рали. 32-годишният естонец с Тойота си осигури първа титла в историята и спря тоталната доминация на французите, които в последните 15 години, в лицето на Себастиан Льоб и Себастиен Ожие, бяха на върха.

През 2019 в Обиколката на Италия триумфира еквадорецът от „Мовистар“ Ричард Карапас. Друг южноамериканец – колумбиецът Еган Бернал, стана най – младият победител в 110-годишната история на „Тур дьо Франс“. 22-годишният състезател на „Инеос“ пренаписа по този начин историята. В Обиколката на Испания най – добър беше словенецът Примож Роглич от „Йъмбо Висма“.

В света на бокса имаше доста интересни неща, но едно направи впечатление. Американецът с мексикански корени Анди Руис – младши (на снимката) поднесе една от най – големите сензации в този спорт, след като на 1-и юни в „Медисън Скуер Гардън“ в Ню Йорк нокаутира световния шампион Антъни Джошуа и му отмъкна трите пояса на световен шампион. На 7-и декември в Саудитска Арабия обаче британецът си върна титлите след съдийско решение, които му бяха отнети от Руис. Въпреки това победата на 121 кг. Анди Руис ще остане завинаги в историята.

Две големи звезди в световните ски се отказаха през тази година. Австриецът Марсел Хиршер и американката Линдзи Вон прекратиха кариерата си. 30-годишният Хиршер завоюва 8 Големи кристални глобуса и 6 малки в слалома и гигантския слалом. Той остава с 67 успеха за Световната купа. С 82 победи пък приключи кариерата си американската звезда Линдзи Вон. В последното си състезание в кариерата Вон спечели бронзов медал на световното първенство в Оре, Швеция. Тя е четирикратен носител на Световната купа.

В НБА за първи път в историята титлата взе Торонто Раптърс. „Динозаврите“ затвориха мача срещу Голдън Стейт Уориърс с 4:2 успеха и за първи път тим от Канада триумфира с титлата.

НХЛ също имаше дебютен шампион. Сейнт Луис Блус взе „Купа Стенли“ с 4:3 успеха над Бостън и за първи път в историята вдигна престижната купа. Интересен факт беше, че отборът беше последен на Нова година, но след това възкръсна и триумфира.

И в МЛБ не останаха по – назад. Вашингтон Нешънълс завоюва дебютна титла след 4:3 успеха над Хюстън Астрос. Тазгодишният финал ще остане в историята и с факта, че и седемте мача от серията бяха спечелени от гостуващия отбор.

Ню Инглънд Пейтриътс спечели 53-ия „Супербоул“ и изравниха рекорда на Питсбърг Стилърс от 6 титли в НФЛ. На финала в Атланта „Патриотите“ победиха с 13:3 Лос Анджелис Рамс.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници