Малката София чува и казва "мама" благодарение на Българската Коледа

Малката София чува и казва "мама" благодарение на Българската Коледа
A A+ A++ A

Кампанията "Българската Коледа" се провежда за 17-та поредна година. Традиционният голям концерт се състоя снощи в Народния театър "Иван Вазов" в столицата. Това бкулминацията на инициативата, която през 2019 преминава под мотото "Да дарим бъдеще за болните деца" и е под патронажа на президента Румен Радев и неговата съпруга Десислава Радева.

Два пъти Българската Коледа осигурява средства на семейството на малката София от Бургас. Тя е родена през 2016 година без никакви усложнения и радва родителите си като жизнено и здраво бебе. Поведението на детето обаче започва да буди тревога след шестия месец - София не реагира на шум.

В София лекари потвърждават съмненията на родителите. Следва процедура в столичната ВМА, където поставят първия кохлеарен имплант на детото. След него започва и рехабилитация, разказа пред БНР Бургас майката Мария Кърцова.

"През февруари тази година е поставен втори апарат: Непрекъснато трябва да се купуват консумативи за апаратите, кабели, батерии, външната част трябва да се поддържа.С тази помощ от Българската Коледа общо взето закрепваме положението. Нищо не е един лев! Аз участвам и пускам СМС- и от началото на тази инициатива, без да съм имала проблем, детето ми е на три години. Винаги съм подкрепяла такива инициативи. Хубаво е да имаме гражданско отношение към деца и въобще към хора с проблеми, защото им е нужна помощ, било и малко", споделя Кърцова.

София посещава ДГ "Златното ключе", където е приета с отворени обятия от другите деца и учителките. 

Всички много ни помагат, децата си играят с нея. Тя участва активно във всички занимания. Първоначално казваше несвързани срички, между които и ма ма и други подобни. Специалисти работят с детето и в Бургас и в София.След рехабилитацията имаме напредък, вече казва думи и изречения, уточни Кърцова.

Мария Кърцова и тази година ще кандидатства за помощ от Българската Коледа, за да може малката София да напредне още повече.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници