Кметът на Бургас Димитър Николов: Думата на 2019 г. е "движение"

Кметът на Бургас Димитър Николов: Думата на 2019 г. е "движение"
A A+ A++ A

Думата на 2019 г. е "движение". Движение напред, защото ние не трябва да се успокояваме от малките и големи успехи, които постигаме. Това трябва да е стимул на всеки един да търси развитие, защото то ни прави по-силни и смели и ражда успехите. Без движение няма успех. Това каза кметът на Бургас и заместник-председател на ГЕРБ Димитър Николов в интервю за предаването "Годината" по Дарик радио.

Николов коментира дали трябва да има промени в начина на провеждане на изборите. Механизмът за преференциално гласуване трябва да се опрости, категоричен е той.

"Аз като човек, който е вътре в цялата каша за изборите, мога да кажа, че някои неща трябва да се променят. Правила за гласуване за преференциален вот. Трябва да отбележим номер, като цел е да дадеш повече възможност да получи личен вот. Това обърка хората и доведе до масови невалидни бюлетини. Не мога да се сетя за други избори с толкова невалидни бюлетини. Ако беше опростен този механизъм, много от общинските съветници щяха да са с по-различни имена. Това е демокрацията, въпреки слабостите. Експерти казват, че има държави, които пробват машинното гласуване и там се получават грешки и проблеми. Ако се намери механизъм, дали той ще бъде машинно гласуване, или хартиен носител, трябва да се намери начин да се опрости този преференциален вот", обясни кметът на Бургас.

Той припомни, че 41% е била избирателната активност по време на местните избори в Бургас през октомври.

"Конкретно за местния вот има отражение на мажоритарността на кандидатите. Където имаше интрига и настроение за смяна на кмета, имаше дърпане на процентния вот, той беше много по-голям. Там, където нямаше такива интриги и титаничен сблъсък между кандидатите беше с ниска избирателна активист", добави още той.

По думите му местните избори са събитието на годината.

"В много от градовете се промениха фигурите, даде се възможност за създаване на нови политики. От гледна точна на Бургас 2019 беше важна, защото решихме да спестим една част от средствата за ремонти и ги насочихме в образование. Повече от 56 училища бяха изцяло реновирани, много средства бяха отделени за обучение на преподаватели на първокласници. Цяло лято се обучаваха в нова методика, дигитални помагала. Това нещо го направихме в партньорство с Министерство на образованието. Обучението направиха преподаватели от Висшите учебни заведения, осигурихме цялата технология. Резултатите са изключително добри като ниво на знания на децата, сравнено с децата, учили същия материал една година назад", каза кметът, цитиран от Епицентър.бг.

"Образованието и здравеопазването ще ни бъдат приоритет. Изграждаме нова библиотека в центъра на града. С добра локация, възможност за паркиране, ще има възможност за представяне на книги, художници да представят твои творби, ще бъде дигитализирана", допълни Димитър Николов. Според него думата на 2020 г. също ще бъде движение.

Снимка: Стоп кадър, novini.bg

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници