20 г. откакто военните на Младич опожариха библиотеката в Сараево

20 г. откакто военните на Младич опожариха библиотеката в Сараево
На 26 август се навършват 20 години от унищожаването на библиотеката в босненската столица Сараево от сръбските военни сили на Радован Караджич и Ратко Младич. Снимка: historyofyugoslavs.tumblr.com
A A+ A++ A

На 26 август се навършват 20 години от унищожаването на Националната и Университетска библиотека в босненската столица Сараево от сръбските военни сили на Радован Караджич и Ратко Младич.

Само за едно денонощие сградата е почти напълно разрушена, а над 2 млн. книги и документи за изпепелени, припомня БГНЕС.

Сред тях има и много ценни документи от средновековната история на България.

Библиотеката, или както босненците я наричат – „Вйечница", е сред най-красивите архитектурни паметници от Австроунгарския период на Босна и Херцеговина.

Сградата е построена през 1896 г. и има 187 прозореца. В началото там се помещава част от градската управа, но след Втората световна война в нея се преместват Националната и Университетската библиотека.

„Вйечница" се намира в началото на старата част на Сараево и на само сто метра от мястото, където Гаврило Принцип убива Австроунгарския престолонаследник Франц Фердиданд и неговата съпруга София. Този атентат е причина за началото на Първата Световна война.

Възстановяването на „Вйечница" започва през 1996 г., благодарение на финансовата помощ на Австрия.

В момента върви втората част от възстановяването на сградата с помощта на Европейския съюз. Пълното й възстановяване трябва да приключи през 2014 г.

Мечтата на сегашния кмет на Сараево Алия Бехмен е напълно възродената библиотека да се превърне в научен, културен и образователен център.

Той смята, че точно тук е мястото, където трябва да се прехвърли пълният архив от Международния Трибунал за военни престъпления в Хага, където в момента Караджич и Младич отговарят за извършените от тях престъпления срещу човечеството.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници