Франция иска решение на ромския въпрос на европейско равнище

Франция иска решение на ромския въпрос на европейско равнище
Снимка от август 2010 г. показва френски полицаи, които разтурват нелегален катун в Сен-Мартен-д’Ер Южна Франция. Снимка: ЕПА/БГНЕС.
A A+ A++ A

Франция иска решение на европейско равнище на ромския въпрос, обяви премиерът Жан-Марк Еро.

Министър-председателят съобщи, че Париж ще поиска в близките дни да бъде свикана среща на Европейския съвет по темата, предадоха АФП и БТА.

„Решено е делегираният министър по европейските въпроси Бернар Казньов да направи предложение - да се пристъпи към разговори с румънското и българското правителство, тъй като става дума за техни граждани,” заявил Жан-Марк Еро в отговор на въпрос на участници в летния университет на младите френски социалисти в Ла Рошел.

„Ние искаме този въпрос да бъде разгледан на европейско равнище, и в близките дни ще поискаме по тази тема среща на Европейския съвет, в който да участват съответните ресорни министри,” подчертал френският премиер и добавил, че няма смисъл „да си крием главата в пясъка”.

В сряда Жан-Марк Еро председателства заседание на министерския съвет на Франция, посветено на ромския въпрос след като във Франция бяха разтурени няколко незаконни ромски лагера.

Тези действия на властите предизвикаха критики на редица неправителствени организации и на някои от съюзниците на френските социалисти, отбелязва АФП.

Като цяло твърдата позиция на Франция по отношение на незаконните ромски лагери и екстрадирането на големи ромски групи предизвика решението на Европейската комисия да постави Франция под наблюдение.

Френското правителство взе и решение да облекчи достъпа на румънци и българи до пазара на труда в страната, в това число на български и румънски роми.

Европейската комисия обяви във връзка с това решение, че „е удовлетворена от конструктивния дух на действията на френското правителство в процеса на търсене на адекватни решения, както и от желанието на Париж да сътрудничи с Комисията и с другите страни- членки на Европейския съюз".

#Франция #Жан-Марк Еро #роми #България #Румъния #пазар на труда #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници