ОПЕК вдигна цената на петрола

ОПЕК вдигна цената на петрола
В сряда един барел петрол от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 112.20 долара. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) скочи с 1.36 долара до 113.56 долара за барел, информира на сайта си петролният картел.

В сряда един барел петрол от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 112.20 долара, припомня bTV.

За определяне на цената на черното злато на организацията се използва т. нар. петролна кошница, включваща 12 основни сорта петрол за износ на страните членки на картела.

Цената на барел се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от „кошницата" на ОПЕК предходния работен ден.

В същото време цените на петрола се понижиха в азиатската търговия, тъй като инвеститорите се съмняват в намесата на Управлението за федерален резерв на САЩ за възстановяване на икономиката, както и във възможностите на еврозоната да ограничи дълговата криза, предаде АФП.

Американският лек суров петрол с доставка през октомври поевтиня с 34 цента до 95.93 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса.

В Лондон цената на сорта „Брент” от Северно море със същия срок на доставка в петък се понижи с 49 цента до 114.52 долара за барел.

#ОПЕК #петрол #Организацията на страните износителки на петрол #САЩ #Лондон #Брент #Северно море

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници