Корейски съд реши, че Apple и Samsung взаимно нарушават патенти

Корейски съд реши, че Apple и Samsung взаимно нарушават патенти
A A+ A++ A

Докато очакваме решението на съдебните заседатели в американското дело на Apple срещу Samsung, от Южна Корея дойдоха интересни новини, свързани с двете компании. Оказва се, че съдът в Сеул е намерил и Apple и Samsung за виновни в нарушаване на патенти на другата компания. Американците са обвинени, че нарушават два патента, свързани с мрежови технологии, което ще доведе до забрана на продажбите в страната на iPhone 3GS, iPhone 4 и първите две поколения на iPad. Компанията ще трябва да плати на Samsung и сума за нанесени щети от едва 35 000 долара. Интересното в случая е, че става дума за патенти, които се водят есенциални за мобилната индустрия, които трябва да се лицензират по правилата FRAND (fair, reasonable and nondiscriminatory).

Междувременно Samsung е виновен в нарушаването на един патент (този за отскачане на интерфейса при достигане в края на списък), което ще доведе до забрана за продажбата в родината на компанията на Galaxy SII, Galaxy Nexus и Galaxy Tab 10.1 и до плащането на Apple на сумата от 22 000 долара. Според съда Samsung не нарушава други патенти на американците, включително и тези, свързани с дизайна на продуктите и опаковките. Решението още не е финално и компаниите ще могат да го обжалват.

В коментар на сайта FOSS Patents се посочва, че решението определено буди много въпроси и оставя усещането, че Южна Корея може би обявява търговска война в намеренията си да запази интересите на местните гиганти Samsung и LG, като незачита правилата FRAND. Това може да има и дипломатически последици, тъй като подобни мерки могат да бъдат взети и срещу други чужди компании.

Флориан Мюлер от FOSS Patents коментира, че в съдебните спорове в неутрални страни досега Samsung не е спечелил нито една забрана за продажби, а фактът, че групата генерира 20% от брутния вътрешен продукт на Южна Корея, поставя под съмнение въпросните съдебни решения. Samsung може да вземе мерки и да промени софтуера, за да избегне забраната, но Apple няма да може да заобиколи ползването на 3G/UMTS стандарти.

http://www.fosspatents.com/2012/08/apple-samsung-ruling-suggests-south.html

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници