Добрев: Безвъзвратно сме закъснели с проучването на нефт и газ

Добрев: Безвъзвратно сме закъснели с проучването на нефт и газ
За пореден път министърът увери, че е малко вероятно цените на масовия бензин и дезела да достигнат 3 лв. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е безвъзвратно закъсняла с проучването на нефт и газ, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Малко вероятно е масовият бензин и дизел да стигнат цена 3 лева. По-скоро очакваме леко понижаване през септември, най-вече защото всеки август се наблюдава сезонно увеличаване на цените”, каза Добрев пред Нова телевизия.

„Разбира се, горивото е на рекордни стойности и ние търсим политики да повлияем върху цената, но тези политики не са много", обясни той.

По думите му има две неща, които могат сериозно да повлияят върху цените на горивата в България.

Единият начин е чрез различна акцизна политика, но това отнема време и трябва да бъде решено в целия Европейски съюз.

„Предизвикателството, пред което сме изправени с високите цени на горивата, е предизвикателство и пред целия Европейски съюз”, смята икономическият министър.

Според него втората политика е по отношение на местния добив.

„За съжаление, ние сме безвъзвратно закъснели с проучването на своята територия – с проучването на Черно море и на дълбоки води в него", допълни Делян Добрев.

Той припомни, че преди седмици Министерски съвет взе решение за сключване на договор с френска компания за проучване на дълбоко Черно море, закъдето има данни за значителни количества на газ и нефт.

„Безвъзвратно закъснели сме, защото сме изгубили десетилетия да направим тези проучвания", каза Добрев и посочи, че румънските води се проучват от 10 години и в момента са много близо до етапа на реален добив.

Ако тези проучвания бяха започнали преди 5 години, днес можехме да говорим, че от следващата година ще започнем добив, обясни той.

Относно фалита на поредната голяма туроператорска фирма – „Бългериан Вип Турс" (БВТ) Добрев заяви, че кризата е преодоляна вече, защото четири български фирми са поели ангажиментите на обявилия несъстоятелност БВТ.

„Няма да имаме пристигнали нови туристи, които да се окажат в същата ситуация, защото посрещащият туроператор е друг", посочи министърът.

По повод предложението за създаване на Гаранционен фонд, който да покрива разходите на туристите при подобни проблеми, Добрев подчерта, че директивите на ЕС го позволяват.

„Държавите, с които ние работим, имат застраховки, което означава, че ако в България създадем гаранционен фонд, от една страна – тези туристи и хотелиери ще имат право да получат пари от застраховката, а от друга – ние ще плащаме от гаранционния фонд, с което допълнително ще натоварим българските туроператори", обясни той.

„Пазарът Израел" успя да се възстанови на 100% в последните една-две седмици, коментира още Добрев.

„Миналата седмица имаме 28 чартърни полета от Израел. Наистина имаше момент, в който бяхме доста притеснени от сериозния спад на броя на чартърите, но сега се възстанови обичайният темп на посещение на страната”, добави той.

Според министъра това се дължи както на неговото посещение в Израел след атентата в Бургас от 18 юли, така и на посещението в България на израелския министър Стас Мисежников.

„Разбира се, малко трудно ще достигнем миналогодишния брой на туристи – 138 хиляди, но се надявам да сме близо до тази цифра”, каза още Добрев.

По думите му около 6-7% от туристите, посещаващи България, са от Израел, но най-големият пазар на туристи, почиващи в България, е от Румъния.

#България #нефт #газ #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #Европейския съюз #Черно море #Румъния #Израел #БВТ #Стас Мисежников

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници