До 600 перничани може да останат без покрив през зимата

До 600 перничани може да останат без покрив през зимата
Премиерът Бойко Борисов командирова Дончев в миньорския град, докато проблемите след силния трус от 22 май не бъдат решени. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Между 150 и 600 души в Перник може да останат без покрив през зимата, съобщи пред бТВ министърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев.

Премиерът Бойко Борисов командирова Дончев в миньорския град, докато проблемите след силния трус от 22 май не бъдат решени.

Идеята дойде след среща на премиера с представители на Инициативния комитет, създаден заради забавянето на действията на правителството за обезщетяване на хората, пострадали от труса. Дончев каза, че ще бъде в Перник през следващите два месеца.

През следващите десет дни обаче приоритет е решаването на проблема на хората, за които има опасност да останат без покрив над главата си.

Някои училища и обществени сгради също са негодни за експлоатация.

В началото на идната седмица базата данни за нуждаещите се ще бъде готова. Вторият приоритет е нормалният старт на новата учебна година.

Най-сериозен е проблемът с хората, които не са имали жилище преди труса – живели са под наем или са самонастанили се.

От всички 8 хиляди молби Община Перник е обработила 4 хиляди, съобщи кметът на града Росица Янакиева.

В момента негодни са две училища, в които се помещават три учебни заведения. Ремонтът в детските градини ще започне в началото на следващата седмица.

Текат процедури и по изграждане на две нови детски заведения и за ремонта на едно.

Валентин Пешев от Инициативния комитет съобщи, че от подадените 8000 молби решения има по 278. 194 са удовлетворени, а средства са изплатени за 63.

#Перник #Томислав Дончев #министър по управление на средствата от Европейския съюз #Европейския съюз #Бойко Борисов #премиер #трус #Росица Янакиева #кмет #Валентин Пешев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници