Адът от бомбардировките на София оживява в уникална арт инсталация

Адът от бомбардировките на София оживява в уникална арт инсталация
A A+ A++ A

Ужасът от бомбардировките в София през Втората световна война е пресъздаден в уникална арт инсталация на Националния военноисторически музей. Експозицията "Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София" ще бъде открита днес от 11:00 ч. - денят, в който е извършена първата масирана бомбардировка на София по време на ВСВ.

Белезите на войната остават в спомените на хиляди души. Поражения са нанесени и върху архитектурни красоти на София, част от които са безвъзвратно изгубени. 

Посетителите ще могат да се разходят из спокойна и красива предвоенна София, да видят разликата в облика на града преди и след кошмарните удари, да преживеят ужаса на въздушната атака в столицата и да разберат какво са изпитали стотици граждани, останали без покрив над главата си. За тази цел инсталацията разчита на автентични видео кадри, фотоархивен материал и емблематични експонати.

Разказите на очевидци, пресъздадени от известни български актьори като Стефан Мавродиев, Руси Чанев, Меглена Караламбова, Валентин Ганев и Асен Блатечки, допълват картината на едни от най-драматичните дни за българската столица.

"Белезите на войната: загубеното архитектурно наследство на София" е проект, реализиран в партньорство с Българската национална филмотека, и се финансира от програма "Култура" на Столична община.

В 12:30 ч. на 14 ноемрви 1943 г. 137 самолета – 91 бомбардировача B-25 Мичъл и 46 изтребителя "Лайтинг" атакуват София. Над града са пуснати 563 бомби. Разрушени са 47 сгради и постройки. Убити са 59 души и са ранени 128. Убити са 56 граждани, 1 полицай и 6-ма военни. Тежко са ранени 49 човека, леко ранени са 79.

Срещу противника излитат 17 български изтребителя Ме-109. Във въздушния бой загива фелдфебел Йордан Славов. Оповестителната служба закъснява да подаде сигнал за приближаваща опасност. ПВО не успява да свали противников самолет, но успява да отклони атаката от центъра на града. Изстреляни са 1471 тежки и 2128 снаряда от по-малък калибър.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »