Самарас: „Грекзит“ ще предизвика геополитически кошмар

Самарас: „Грекзит“ ще предизвика геополитически кошмар
Грекзит (от Greece и exit), както го наричат, би бил опустошителен за Гърция и вреден за Европа, категоричен е премиерът Андонис Самарас. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Излизане на Гърция от еврозоната ще има драматични последици за цяла Европа, заяви гръцкият премиер Андонис Самарас в интервю за френския вестник „Монд".

„Грекзит (от Greece и exit), както го наричат, би бил опустошителен за Гърция и вреден за Европа," категоричен е Андонис Самарас пред „Монд", цитиран от АФП и БГНЕС.

„Социалните сътресения биха могли да се окажат много заразни в други европейски държави. В комбинация с нестабилността на Близкия изток това би могло да се превърне в геополитически кошмар, който ще надхвърли гръцките граници," отбелязва още премиерът на Гърция.

По думите му реакцията на финансовите пазари, които ще очакват излизането и на други европейски страни, ще предизвика ефект на доминото.

Андонис Самарас, който ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел в петък, а в събота с френския президент Франсоа Оланд, ще им обясни „с всички необходими подробности, че Гърция може да успее и че е на път да се промени".

В интервюто, публикувано едновременно и от германските ежедневници „Зюддойче Цайтунг" и „Билд", Андонис Самарас увери също така, че Гърция ще предприеме действия и ще се трансформира.

„Възстановяването на икономиката е необходимо за постигането на целите ни," подчерта гръцкият премиер.

„Ние не обсъждаме целите на програмата за възстановяване на икономиката, искана от ЕС. Искаме само да бъдем сигурни, че ще ги постигнем, запазвайки социалната кохезия... Но се нуждаем от въздух, за да си поемем дъх," обясни още Андонис Самарас.

Той допълни, че Гърция води многобройни битки на многобройни фронтове - срещу опустошителна рецесия, срещу нахлуващото негативно психологическо състояние, срещу екстремизма, срещу популистката демагогия.

„И всичко това в геополитически контекст на нарастваща нестабилност с хиляди нелегални имигранти, които опитват да преминат границите ни," допълва гръцкият премиер.

#Гърция #еврозона #Андонис Самарас #Грекзит #Ангела Меркел #Франсоа Оланд #вестник „Зюддойче Цайтунг"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници