Румъния доволна от отворения трудов пазар на Франция

Румъния доволна от отворения трудов пазар на Франция
На заседание в сряда кабинетът на Франция реши да смекчи ограниченията за достъпа на роми от България и Румъния до работа. На снимата са премиерът Жан-Марк Еро и министрите Сесил Дюфло и Жорж По-Ланжвен. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Румъния изрази задоволство от решението на Франция да облекчи ограниченията върху достъпа до пазара на труда за български и румънски граждани.

Кабинетът на Франция реши в сряда да "смекчи ограниченията" за достъпа на роми от България и Румъния до работа, като "премахна данъка", плащан от работодателите, и разшири списъка на професиите, до които те могат да имат достъп.

„Това е едно от съществените условия за улесняване на социалната интеграция на ромите," се казва в комюнике на правителството на Румъния, цитирано от АФП и БГНЕС.

„Министерството на външните работи поздравява френското правителство за решението да облекчи условията за достъп до пазара на труда за румънските и българските граждани," се казва още в официалното съобщение.

Букурещ изразява задоволство и от „конструктивния подход на френското правителство за интеграцията на ромското население".

Правителството на Румъния декларира също така пълна готовност за сътрудничество с френските партньори за създаване и прилагане на проекти за социална интеграция на ромите.

Румъния е страната с едно от най-големите ромски малцинства в Европа, равняващо се на близо 620 000 души, според данни от последното преброяване.

Според неправителствените организации обаче ромите са над 2 млн. души, но много от тях предпочитат да не се обявяват за такива заради страх от дискриминация.

Румънското външно министерство подчертава, че една от ключовите му цели остава „отмяната на всички ограничения за трудовия пазар във всички държави членки на ЕС".

#Румъния #Франция #трудов пазар #пазар на труда #България #роми #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници