Отказаха се да сливат Транспортна и МВР болници с ВМА

Отказаха се да сливат Транспортна и МВР болници с ВМА
Министърът на отбраната Аню Ангелов награди медицинските екипи, участвали в съвместното учение на Военномедицинския отряд за бързо реагиране за отработване на действия при природни бедствия и кризи. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Правителството се е отказало от идеята МВР – болница и транспортна болница да са под шапката на ВМА.

„Няма да има такова сливане засега," обяви в четвъртък военният министър Аню Ангелов, предаде агенция БГНЕС.

Така почти година след като лично премиерът Бойко Борисов заяви категоричното, че Медицинският институт на МВР и Транспортната болница отиват под шапката на Военно медицинска академия, се оказа, че то окончателно няма да се случи.

БГНЕС припомня, че на 30 декември 2011 г. министър-председателят заяви: "Няма никаква логика министърът на транспорта да отговаря за болница, никаква логика няма. Няма никаква логика министърът на вътрешните работи да се занимава с болница – не му е работа, затова под шапката на ВМА възнамеряваме да отидат ведомствените болници. Така ще има едно управление, една администрация и всички ще имат възможност за едно лечение".

Само две седмици по-късно обаче явно МВР намери логика и на 13 януари министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че се запазва самостоятелността на МВР-болница.

А в четвъртък военният министър Аню Ангелов обясни, че това е било "обсъждано много дълго и стигнахме до извода, че няма нужда от такова сливане към момента".

Военният министър подчерта, че ВМА е национална институция не само на МО, тя на практика работи за националното здравеопазване. През ноември ведомство предвижда военната болница в Сливен да стане търговско дружество, а следващата година това ще се случи с военна болница Плевен. "Те да се превърнат в търговски дружества, за да могат сами да сключват договори за медицинско обслужване, а МО ще сключва с тях договори", посочи министърът.

Правителството ще отпуска още пари за покриване на задълженията на Военно-медицинска академия. Тази седмица с две постановления само за два дена министрите отпуснаха допълнително 19 милиона, Аню Ангелов ги пресметна на 20 милиона.

„10% от задълженията по споразумение между ВМА и съответните фирми, които имат да получават от ВМА ,са направили отстъпка от 10% и с това разширяваме възможността да изплатим тези просрочени задължения. Някъде около 62 милиона ще бъдат след тези решения на МС, предстоят и още такива решения", каза министърът.

Той припомни, че 2009 г. задълженията на ВМА са били 137 млн., а в момента 82,5 млн. лв. и обеща, че сега ще паднат на 62 млн. лв.

"Ще има решения на Министерски съвет, това е нормално. Всъщност това, което се дава сега допълнително – това е онова, което не се дава, макар че Министерството на здравеопазването трябва да го дава. Това е спешната помощ, реанимацията, токсикологията, трансплантациите. Всичко това трябва да се плаща за българските граждани, наше задължение е да осигурим всичко онова, което е писано в ЗОВС, всичко останало е елемент на национално здравеопазване, затова и правителството взема тези решения", заяви военният министър.

За тези дейности няма и клинични пътеки, които да ги плащат, подчерта Ангелов. Той посочи, че само 14% от хората, които се лекуват във ВМА, имат връзка с армията, всички останали са цивилни български граждани.

„Средно песимистични и средно оптимистични. Нали знаете, че чашата може да е или половина пълна или половина празна", така Аню Ангелов определи очакванията му за бюджета на министерството за следващата година. Ръководството на МО обсъжда с финансовото министерство "какво може да се направи за надграждане на социалната политика на МО по отношение на военнослужещите и цивилните служители".

"Смятам, че можем да постигнем определен напредък, както и главно, основно по отношение на техните възнаграждения", заяви министърът, но подчерта че това е в рамките на все още първоначални обсъждания. До 30 септември ще стане категорично ясно дали това ще може да се случи. През този месец заместникът на Аню Ангелов Валентин Радев бе по-категоричен и заяви, че през 2013 г. ще искат увеличение на заплатите в армията.

МО са дали три варианта, като оптималният е 1,5% от БВП. Той е записан в Бялата книга за отбрана, която бе приета и от Народното събрание, но вече две години това не се спазва и ведомството получава значително по-малко. И самият Ангелов призна, че през 2010 г. парите за армията се приближаваха до 1,43% от БВП, а тази година е планирано за 1,23%, но МО получава допълнителни пари основно за просрочени задълженията на ВМА и е възможно да се надвиши този процент през 2013 г. МО заради съкращенията очаква да има и собствен ресурс, който ще се използва също за това.

Финансовите възможности на държавата са такива, надявам се 2013 г. да доближим до 1,5% от БВП, отделян за отбрана. Ангелов изтъкна, че отпадат и плащанията към външни фирми. Тази година армията ще изплати и задълженията си по договорите за хеликоптерите на ВВС и ВМС. Ако не бъдат отделени 1,5% за армията от бюджета за 2013, ще пострадат нашите планове за капиталови разходи и програмата за инвестиции, обясни Аню Ангелов, но в никакъв случай няма да пострадат военнослужещите.

В рамките на един месец ще се предаде всичко необходимо на правосъдното министерство за "военното НДК". "Считам, че им предстои много работа. За съжаление при нас и в трите години доста късно се отпускаха средства и не можехме да проведем цялата процедура. Продължавахме да работим. Извършихме и някои довършителни работи по тази част, която ставаше за Министерството на отбраната", каза Аню Ангелов.

Той смята, че сега на правосъдното министерство му предстои да направи нов проект, за да може да послужи за техните нужди. Аз съм радостен, че можем да направим това за съдебната система, посочи още военният министър. Той заяви, чеса дадени и за Архива на Районната прокуратура още две сгради. Ангелов припомни, че още 2010 г. в прокуратурата са всички материали по строителството на "военното НДК" и там се води досъдебно производство срещу бивши служители, но то все още не е завършило.

#Аню Ангелов #министър на отбраната #Министерство на отбраната #ВМА #МВР болница #Транспортна болница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници