Хвалят Франция заради българските и румънски роми

Хвалят Франция заради българските и румънски роми
Снимка от август 2010 г. показва френски полицаи, които разтурват нелегален катун в Сен-Мартен-д’Ер Южна Франция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Франция получи международни похвали в четвъртък, след като ден по-рано прие мерки за по-лесно наемане на български и румънски граждани заради проблемите с наплива на роми от България и Румъния.

Съветът на Европа и международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" приветстваха решението на Франция да смекчи правилата, ограничаващи достъпа на ромите до нейния пазар на труда, предаде БНР.

Междувременно, Европейската комисия заяви, че Франция е направила „стъпка в правилната посока". Румънското правителство също реагира със задоволство на френското решение; за официална българска реакция все още не се съобщава.

Френското правителство съобщи, че е решило да смекчи ограниченията за достъпа до пазара на труда за ромите, които всъщност се отнасят за всички граждани на България и Румъния, но подчерта, че, що се отнася до евакуацията на нелегалните лагери, решенията на правосъдието ще продължат да се прилагат.

Правителството уточни в комюнике, че ще разгледа, след обсъждане със заинтересуваните страни Румъния и България, хипотезата за предсрочно отменяне на преходните мерки, ограничаващи достъпа до френския трудов пазар в сравнение с останалите граждани на общността.

„Това не е проблем на ромите, а на румънците и българите във Франция, за които има ограничения на пазара на труда", заяви председателят на френската неправителствена организация "Гласът на ромите" Самир Миле.

„500 000 работни места във Франция са вакантни и никой не иска да ги заеме. В същото време тези хора, които живеят в бордеи и които наричаме роми, а всъщност не всички са такива, имат някакви умения - повечето от тях са селяни, занимавали са се със земеделие. За тях би имало много работа, дори тук, около Париж, ако им се даде възможност легално да я вършат и тогава те ще работят и ще си плащат осигуровките и данъците", обяснява Миле.

Понастоящем Франция е ограничила достъпа на българи и румъници до трудовия си пазар до 1 януари 2014 г.

#Румъния #трудов пазар #Сесил Дюфло #Франция #роми #ЕС #Европейски съюз #ЕК #Съвета на Европа #Амнести интернешънъл #българи #румънци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници