Груевски призна за политическа криза в Македония заради албанските сепаратисти

Груевски призна за политическа криза в Македония заради албанските сепаратисти
Предизборен билборд със снимката на лидера на Демократичния съюз за интеграция, една от партиите на етническите албанци в Македония, Али Ахмети. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Македонският премиер Никола Груевски потвърди, че има криза в управляващата коалиция в резултат на промените в поведението на част от ръководството на Демократичния съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети.

Груевски заяви, че в течение на три години ДСИ се е държала като коректен коалиционен партньор и партия, която държи на думата си, а със същото им е отговаряла и ВМРО-ДПМНЕ, цитиран от агенция БГНЕС.

Според премиера положението се е променило през последната една година. Като причина Груевски изтъкна вероятността, че ВМРО не е разполагала с пълно мнозинство и ДСИ е играла по-голяма роля.

"Аз на няколко пъти разговарях с председателя на тази партия през последните няколко месеца. Отбелязах, че определени лица неправомерно се отнасят и това вероятно е връх на едно такова некоректно поведение, което не допринася нито за постигане на целите на ДСИ, нито за осъществяване на някои важни неща за албанците в Република Македония, а само допринася за създаването напрежение. Така че на въпроса дали има криза, разбира се, че има", подчерта премиерът на Македония.

БГНЕС отбелязва, че в действителност истинската причина за политическата криза са действията на министъра на отбраната Фатмир Бесими.

Преди няколко дни той положи венец на паметника в село Слупчани /Кумановско/ на загиналите в конфликта през 2001 г., когато албанците с оръжие в ръка поискаха повече граждански права в Македония, включително разширяването на използването на албанския език.

Официалните власти в Скопие смятат загиналите за екстремисти, които са се сражавали срещу суверенитета на Македония.

#гражданска война #Скопие #2001 #Куманово #сепаратисти #етнически албанци #Армия за национално освобождение #АНО #Македония #Слупчане #Фатмир Бесими

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници