Премиерът: Отпадането на мониторинга не е подарък към правителството

Премиерът: Отпадането на мониторинга не е подарък към правителството
A A+ A++ A

Отпадането на мониторинга не е подарък към правителството. Това каза премиерът Бойко Борисов преди началото на днешното правителствено заседание, предаде ТОПНОВИНИ. Вчера Европейската комисия препоръча мониторингът за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка да отпадне. Надзорът за Румъния обаче остава, тъй като според ЕК страната е направила „отстъпление от постигнатия напредък“ по механизма. Борисов благодари на всички, които са работили усърдно за отпадане на мониторинга, включително и на Сергей Станишев. „Съжалявам, че някои наши политически опоненти реагират все едно нещо лошо се е случило – било подарък за правителството. Никой не говори за правителство, всеки казва България.

Утре ще дойдат да управляват и ще имат една държава, която не е под мониторинг“, коментира премиерът. Борисов изрази съжаление, че не е паднал и надзорът над Румъния. „Отделянето ни от Румъния не е хубаво, защото трябва да вървим със съседите заедно, за да има просперитет за този регион“, каза още той. Според премиера отпадането на механизма е нещо добро, но това трябва да ни амбицира още повече да се борим за върховенството на закона, борбата с корупцията, свободата на словото и т.н. „Ние винаги сме били критични към себе си и знаем, че не сме идеални и трябва да положим още усилия“, заяви той. Борисов коментира и посещението на „Репортери без граници“ у нас преди една седмица, което съвпадна с Европейския съвет.

„Казали са, че не са се видели с мен, но нямах тази физическа възможност. Внимателно слушах това, което са казали, и смятам, че единственото нещо, което може да направи държавата за тях и за свободата на словото, е да не оставяме частници да правят разпространение. Затова на днешното заседание предлагаме „Български пощи“ да извършват разпространение на печатни издания – така ще гарантираме, че всяко издание ще отиде там, където искат да го четат“, обясни той.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници