Лот 3 на „Струма" – първи приоритет в следващия програмен период

Лот 3 на „Струма" – първи приоритет в следващия програмен период
A A+ A++ A

Министерският съвет даде мандат на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова официално да потвърди ангажираността на България с успешното завършване на проекта за изграждане на автомагистрала „Струма".

Потвърдено беше и намерението изграждането на Лот 3 от проекта да бъде включено като първи приоритет в пътния сектор през програмен период 2014 – 2020 г. на Оперативна програма „Транспорт".

През 2011 г. е подготвен формулярът за кандидатстване за финансиране на проекта за изграждане на АМ „Струма" по ОП „Транспорт" през настоящия програмен период 2007-2013 г.

Към момента са подписани договори и се реализира строителството на Лот 1 „Долна Диканя – Дупница" и Лот 4 „Сандански – Кулата", а за Лот 2 „Дупница – Благоевград" е проведена процедура за възлагане на проектиране и строителство.

С промени в Закона за пътищата е създадена Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти", която да подготви и изпълни най-сложния Лот 3 „Благоевград – Сандански".

Той е с дължина близка до сумарната дължина на останалите три участъка и включва проблематичното за преминаване Кресненско дефиле.

Поради изключителната си сложност изграждането на Лот 3 е оценено на почти 1 млрд. евро.

При стартиране на подготовката на формуляра за кандидатстване е очаквано, че Лот 3 ще може да бъде изграден в настоящия програмен период (т. е. до 2015 г.).

В хода на работа и след провеждането на по-подробни анализи се констатира, че това няма да бъде възможно и до 2015 г. може да се очаква приключване на строителството само на лотове 1, 2 и 4.

С оглед на това във формуляра е предвидено тяхното финансиране през настоящия програмен период и финансиране за подготовката на Лот 3. Планирано е участъкът да бъде изграден през следващия програмен период 2014-2020 г.

От кабинета смятат, че потвърждаването на ангажимента на българското правителство за завършване на автомагистрала „Струма" през следващия програмен период на ОП „Транспорт" е необходимо условие за одобряване на финансирането за проекта, чието изграждане е от изключително важно национално, стопанско и икономическо значение.

#Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие и благоустройството #България #автомагистрала „Струма" #Оперативна програма „Транспорт" #Долна Диканя #Дупница #Сандански #Кулата #Благоевград #Кресненско дефиле

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници